Véget ért egy fejezet: eltörlik a digitális beutazási űrlapok miatt kirótt bírságokat

2022. június 30. – 13:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely eltörli a romániai digitális beutazási űrlap (PLF) kitöltésének elmulasztása miatt kiszabott bírságokat, valamint az államnak a bírságok befizetéséből befolyt összes összeget visszautalja – írja az Agerpres nyomán a G4Media.

Románia 2021. december 20-tól tette kötelezővé a határátlépéskor kötelező digitális beutazási űrlap kitöltését, az intézkedést a járványhelyzet átláthatóbbá tétele miatt hozták meg, azonban ellenkező hatást értek el, a káosz fokozódott és a közegészségügyi alkalmazottak még leterheltebbek lettek.

A hatóságok bírságolása miatt perek ezrei indultak országszerte, teljes volt a fejetlenség. Erre kívánt végérvényesen pontot tenni a képviselőház, amely szerdán döntő házként eltörölte a PLF-ek kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat, a már befizetett összegeket pedig visszaszolgáltatják a megbírságolt állampolgároknak: az erre vonatkozó kérelmet a rendelet hatályba lépésétől számított 90 napon belül kell benyújtani az illetékes adóvégrehajtó szervhez.

Ugyanakkor azt is előírja az elfogadott jogszabály, hogy a hatálybalépésétől számított 15 napon belül a Fejlesztési, Közmunka- és Közigazgatási Minisztérium rendeletben állapítja meg a helyi adóhatóságok által történő pénzvisszatérítés rendjét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!