Olt megyei csoda: 4-est érdemeltek volna az iskolaigazgatói helyre pályázó jelöltek, mégis 8-as fölötti jegyeket értek el

2022. június 30. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan lehet valaki 4-es osztályzattal iskolaigazgató? Úgy, hogy kedvéért meghamisítják a versenyvizsgán elért eredményét, derül ki a Recorder tényfeltáró portál újabb riportjából. A jegyhamisításokra a 2021-es őszi versenyvizsgák után betöltetlenül maradt Olt megyei iskolaigazgatói helyek újbóli kiírása alkalmával derült fény.

Olyan dokumentumok kerültek a Recorder birtokába, amelyekből kiderül, hogy több Olt megyei iskolaigazgatói állásra pályázó jelölt sokkal magasabb pontszámot kapott, mint amennyit megérdemelt volna. Néhány dolgozatot 8-as fölöttire értékeltek, annak ellenére, hogy az oktatási minisztérium által kiadott javítókulcs szerint a jelöltek 4-est érdemeltek volna.

Az összes csalásgyanús tesztet ugyanaz a bizottság javította, amelynek tagja volt az Olt megyei tanfelügyelőség jelenlegi főtanfelügyelő-helyettese, Iustina Marica, akit egyébként épp a „sikeres” versenyvizsga megszervezése után léptettek elő ebbe a tisztségbe, a Recorder forrásai szerint a Nemzeti Liberális Párt hathatós támogatásával.

Az oktatási minisztériumot már áprilisban értesítették a szabálytalanságokról, és egy minisztériumi ellenőrző csoport kiszállt a helyszínre, hogy ellenőrizze a versenyvizsgán megírt dolgozatokat. A tényfeltáró portál számára több minisztériumi forrás is megerősítette, hogy az ellenőrök által összegyűjtött dolgozatok egy részét szándékosan magasabb jeggyel osztályozták, hogy megfeleljenek a minisztérium által kiírt követelményeknek.

Több mint egy hónap telt el az ellenőrzés lezárása óta, azonban mindeddig nem jelent meg semmiféle hivatalos közlemény az oktatási tárca részéről a csalást illetően. Eközben az igazgatói pozíciókat méltánytalanul megszerzett jelöltek csendben elfoglalták állásaikat és úgy végzik igazgatói feladataikat, mintha mi sem történt volna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!