Másfél év sikertelen munka után felszámolták a koronavírus elleni oltáskampányt koordináló bizottságot

2022. június 30. – 08:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A COVID-19 elleni oltási tevékenységeket koordináló országos bizottság (CNCAV) megszűnik, és feladatait (vakcinák tárolása, oltóközpontok és azok egészségügyi személyzetének megszervezése stb.) az Egészségügyi Minisztérium veszi át – tudósít az Agerpres.

A bizottságot 2020. novemberében hozták létre miniszterelnöki rendelettel, vezetőjéül Valeriu Gheorghițăt, a bukaresti Katonai Sürgősségi Kórházban működő Epidemiológiai Kutatások Orvosi Központjának főorvosát nevezték ki. A teljes bizottság mintegy 67 főt számlált, azonban kilétüket sokáig homály övezte, éppúgy mint a 2020 februárjában létrehozott Stratégiai Kommunikációs Csoport tagjaiét, akikről végül kiderült, hogy orvos alig van közöttük, ám annál több katonai és belügyi kötelékek között működő szakember. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikációs stratégiát ellenőrző csoport nem szüntette be működését.

2020 decemberéig közel 17 millió koronavírus elleni vakcinát adtak be Romániában. Több mint 8,1 millió román állampolgár kapta meg az első és második oltást is a koronavírus ellen, és 2,6 millió román állampolgárnak van meg a harmadik, emlékeztető oltása is.

A teljes oltási ütemterv szerinti oltási arány jelenleg 42,3%- os Romániában, ami jóval a 72,6%-os európai átlag alatt van.

A járvány végét 2022. március 9-én hirdették ki, és egyúttal a megszorító intézkedéseket teljes egészében törölték.

Ha eddig nem volt alkalma beoltatni magát az oltóközpontokban, július 1-jétől a háziorvosi rendelőkben is megteheti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!