Képességvizsga: 2,80-ről 8,70-re nőtt a jegye egy bihari diáknak a fellebbezést követő újrajavítás után

2022. június 30. – 18:07

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Bihar megyei képességvizsgázó esetében jegyezték a legnagyobb különbséget a dolgozatra kapott első és az óvás utáni jegy között, az újrajavítással 5,9 ponttal az eredeti 2,80-ról 8,70-re nőtt a jegye – az Agerpres szerint ezt maga az oktatási tárca vezetője közölte csütörtökön a nyolcadikosok vizsgasorozatának végleges eredményeinek ismertetésekor. Sorin Cîmpeanu megjegyezte, ez esetben tulajdonképpen elírás történt, tévesen írták be a jegyet az összesítő jegyzékbe.

A tárcavezető elmondta, összesen 17 esetben (román nyelv és irodalomból 16, matematikából egy dolgozat) fordult elő, hogy újrajavítás után az eredetinél legalább két ponttal nagyobb lett a végleges jegy. Konstanca, Dâmboviţa és Bákó megyében három-három ilyen esetet jegyeztek, Buzău megyében kettőt, Kolozs, Călăraşi, Kovászna, Gorj, Suceava és Vâlcea megyében pedig egyet-egyet.

A legnagyobb, 5,9 pontos különbséget egy Bihar megyei diáknál jegyezték, esetében azonban elírás történt, rosszul írták át az osztályzatát az összesítésbe. A miniszter szerint azért is lenne fontos áttérni a dolgozatok digitális javítására, mert így a tanár egyenesen a számítógépes fájlba vezetné be a jegyet.

A miniszter súlyosnak nevezte a dolgozatok értékelése során bekövetkező hibákat, főleg a tesztkérdések esetében, ahol „megengedhetetlen, hogy különbségek legyenek az adott pontszámok között”. Azok a tanárok, akiknél beigazolódott, hogy az elmúlt években hibáztak, idén nem jelentkezhettek javító tanárnak – nyomatékosította.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!