A szenátus élére kinevezett Alina Gorghiu Románia alkotmányában szögezné le az abortuszhoz való jogot

2022. június 30. – 12:22

A szenátus élére kinevezett Alina Gorghiu Románia alkotmányában szögezné le az abortuszhoz való jogot
Alina Gorghiu a kinevezése napján a román parlamentben – Fotó: Nicolae Grigore / Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nappal azután, hogy a szenátus ideiglenes elnökévé nevezték ki, a liberális Alina Gorghiu elő is állt az első forradalmi ötlettel: az abortuszhoz való jogot be kell vezetni Románia alkotmányába, hogy ne történhessék meg az, ami az Egyesült Államokban bekövetkezett. A liberális párti politikus a Digi 24 portálon közölt véleménycikkben fogalmazta meg, hogy miért fontos számára az abortuszhoz való jog melletti kiállás.

„Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése a híres Roe kontra Wade (1973) döntés hatályon kívül helyezése megosztotta a világ összes demokráciáját. A legerősebb reakció Franciaországból érkezett, amely azt követeli, hogy az abortuszhoz való jogot ne csak a francia alkotmányba, hanem az EU Alapjogi Chartájába is foglalják bele.

Súlyos történelmi tapasztalatunk van ez ügyben, amelyet nem hagyhatunk és nem is szabad figyelmen kívül hagynunk! Román vagyok, nő vagyok, anya vagyok. Ismerem a romániai nők drámáit a kommunizmus időszakából. Az 1966. évi 770-es rendelet okozta össznemzeti traumának pedig még ma is érezhetők a következményei. A tanulság a következő: az abortusz betiltása nem jelenti az abortusz megszüntetését, csak azt, hogy az abortuszokat titokban, veszélyes eljárásokkal fogják végezni (...).


A nőknek joguk van a testi autonómiához és az önrendelkezéshez! Mi volna, ha ezt az alkotmányban is leszögeznénk?” – írta Gorghiu a Digi24 portálon megjelent szövegében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!