Megrongálták és homofób üzenetekkel firkálták össze a frissen felújított, szivárványszínűre festett óvodát

2022. június 29. – 19:52

frissítve

Megrongálták és homofób üzenetekkel firkálták össze a frissen felújított, szivárványszínűre festett óvodát
A frissen felújított vajdahunyadi óvoda összefirkált fala – Fotó: a vajdahunyadi polgármesteri hivatal Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Vajdahunyadon ismeretlen tettesek megrongáltak egy frissen felújított óvodát. Egymillió eurót fektetett be a városháza a „Piticot” óvoda korszerűsítésébe, amelyhez európai uniós programokon keresztül jutott hozzá. Az elkövetők fenyegető és gyűlöletkeltő üzeneteket hagytak az épület homlokzatán csak azért, mert azt szivárványszínűre festették.

Június 27-én a helyiek észrevették, hogy az épület frissen festett homlokzatát ismeretlenek megrongálták. Az elkövetőket a jelek szerint a díszítéshez választott szivárványszerű színek: sárga, narancs, piros, lila, tengerészkék, kék és zöld háborította fel.

Az Adevarul beszámolója szerint a külső falakat mésszel firkálták össze, és gyűlöletkeltő, fenyegető üzeneteket írtak ki rá: „A mi gyerekeink nem melegek”; „Globalista söpredék, ne fessetek LMBTQ-színekkel. Felgyújtunk titeket.” A rongálók egyértelműen utalnak arra falfirkáikban, hogy az óvoda által választott szivárványszínt nehezményezik, amelyet a világ minden táján többek között a szexuális sokszínűség egyetemes szimbólumaként is ismernek.

A rendőrség fenyegetés és rongálás elkövetése miatt nyomozást folytat az elkövetők azonosítása és a jogi felelősségre vonása céljából – tájékoztatta a sajtót Bogdan Nitsu, a Hunyad Megyei Rendőrfelügyelőség szóvivője.

A vajdahunyadi városháza arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a megrongált ingatlant helyreállítják. Egyébként a szivárványszínűre festett falak ötlete maguktól a 6-7 éves gyerekektől származik, akik azt szerették volna, ha minden kedvenc színük felkerülne az óvodára.

„Az ötlet elfogadásának oka pedig az volt, hogy mint tudjuk, a szivárvány a remény szimbóluma (emlékeznek még a gyerekek által rajzolt és a Covid-járvány kezdetén az ablakokba kitett szivárványra?). Számomra annál is nehezebb megérteni egy ilyen gesztust, mert vallási szempontból a szivárvány olyan elem, amely a bibliai írásokban is megjelenik, mint Isten és az emberiség közötti szövetség jele, közvetlenül az özönvíz után. Másrészt nagyszüleinktől tudjuk, hogy amikor az eső után megjelenik, a szivárvány békét és harmóniát, de lelki felemelkedést is ígér azoknak, akik hisznek az emberi értékekben. Nem kívánok semmiféle polémiába bocsátkozni a szexuális kisebbségek által használt szimbolikával kapcsolatban. A mi szempontunkból az élénk színek a gyermekkor szimbólumai, a szivárvány pedig egy látványos természeti jelenség, amely minden ember szemét és lelkét gyönyörködteti (társadalmi, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül)” – mondta Vajdahunyad polgármestere, Dan Bobouțanu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!