Megszavazta a parlament a volt mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását

2022. június 28. – 15:30

Megszavazta a parlament a volt mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának megvonását
Adrian Chesnoiu a parlament plenáris ülése közben – Fotó: Grigore Popescu /Agerpres foto

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház plenáris ülése kedden 251 „igen” és 25 „nem” szavazattal elfogadta Adrian Chesnoiu PSD-s képviselő, volt mezőgazdasági miniszter mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló határozattervezetet.

Adrian Chesnoiu volt mezőgazdasági miniszter kedden arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg mentelmi jogának felfüggesztését, és megköszönte párttársai támogatását.

Bejelentette, hogy ő maga is megszavazza saját mentelmi jogának felfüggesztését, és megismételte, hogy nem követett el bűncselekményt. „Sok bátorító üzenetet kaptam Önöktől és több ezer romántól és romániai gazdától. Köszönöm. (...) Az emberek, akikkel beszéltem, és sokan önök közül arra kértek, hogy ne mondjak le miniszteri tisztségemről, ne függesszem fel a parlamenti mentelmi jogomat, de én a méltóság és a becsület embere vagyok” – mondta Chesnoiu azon a plenáris ülésen, amelyen megszavazták mentelmi jogának felfüggesztését.

A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy a sajtóból értesült arról, hogy bizonyos gyanú merült fel ellene, és úgy döntött, lemond miniszteri tisztségéről és felfüggeszti tagságát a PSD-ben.

„Arra kérem minden kollégámat, minden egyes képviselőtársamat az összes parlamenti frakcióból, hogy szavazzanak az ellenem indított büntetőeljárás iránti kérelem jóváhagyása mellett. Egész életemben teljesítettem a kötelességemet az emberek és az intézmények iránt, amelyekben dolgoztam. Mindig tiszteletben tartottam a törvényt, és mindig igyekeztem jót tenni. Egy rendkívül bonyolult időszakban vállaltam el a miniszteri tisztséget, azzal a szándékkal, hogy segítsek a román mezőgazdaságon” – idézi a volt minisztert az Agerpres.

Elmondta, hogy „büszke” arra, amit mezőgazdasági miniszterként elért, és kiemelte a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és a haltenyésztésben érintettek erőfeszítéseit.

„Egyszerű ember vagyok, és ilyen akarok maradni, mint ennek az országnak minden polgára. Soha nem fogok a közjogi méltóság mögé bújni, mert én, mint politikus, és úgy gondolom, hogy mindannyiunknak a közjogi méltóság tisztségét társadalmi felelősségnek kell tekintenünk, nem pedig személyes kiváltságnak. Nem vagyok a televíziós igazságszolgáltatás híve. Nem követtem el korrupciós vagy más bűncselekményt. Ártatlan vagyok, és ezt be is fogom bizonyítani” – hangsúlyozta a volt miniszter.

A DNA múlt héten kérte a képviselőháztól Adrian Chesnoiu mentelmi jogának megvonását, hogy hivatali visszaélés és nem a nyilvánosságnak szánt információk felfedésére való felbujtás gyanújával elindíthassák a bűnvádi eljárást ellene. Ezt követően Chesnoiu bejelentette lemondását miniszteri tisztségéről, és a Szociáldemokrata Párton belüli tagságát is felfüggesztette.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!