Román védelmi miniszter Hargita megyében: akkor fejlődhet az ország, ha a többség és kisebbség tiszteli egymást

2022. június 26. – 13:44

frissítve

Román védelmi miniszter Hargita megyében: akkor fejlődhet az ország, ha a többség és kisebbség tiszteli egymást
Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, akkor társadalmi harmónia születik, és az ország fejlődhet” – mondta Vasile Dîncu védelmi miniszter a Hargita Megyei Galócásban (Gălăuțaș), ahová más településekhez hasonlóan a nemzeti zászló napján, a katonai parádéra érkezett.

A 174 évével legrégebbi román szimbólum kapcsán a védelmi miniszter a vasárnapi ünnepségen azt mondta a G4media közlése szerint, hogy a nemzeti zászló nem versenyez a helyi közösségek szimbólumaival, és nem kötelező mindenkinek szeretnie, de a trikolort tiszteletben kell tartani.

„A közösségek használhatják a helyi szimbólumokat. Az alkotmány szerint azonban a nemzeti zászlót nem lehet más szimbólummal helyettesíteni. Nagyon fontos, hogy a zászlónkat emblémaként, szent dologként nézzük. A trikolort nem kell mindenki szeresse, az egyetlen dolog, amit mind az alkotmány, mind az állam nemzeti zászlaja megkövetel, a tisztelet. Vannak, akik szeretik a nemzeti zászlót, mások csak tiszteletben tartják” – mondta Vasile Dîncu.

Aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a központi hatóságoknak „enyhíteniük” kell azt az elhagyatottságot, amelyet a kisebbségekhez tartozó területeken élő románok néha éreznek, de szerinte a magyar lakosokra is figyelni kell, mert nekik is megvan a „szenvedésük és érzékenységük”.

Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala
Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala

Elmondása szerint ugyanis a központi adminisztráció nagyon ritkán látogat el a Hargita megyei Galócáshoz hasonló településekre.

„Többet kell tennünk ezekért a területekért, nem csak ünnepnapokon, és nem csak a román lakosságért, amely itt kisebbségben van. Központi szintről kell figyelnünk ezeknek a területeknek a magyar lakóira, mert nekik is vannak szenvedéseik, érzékenységük, ismernünk kell őket. Központosított államként kötelességünk, hogy helyesen cselekedjünk Románia minden lakosáért, és tiszteletben tartjuk a romániai kisebbségeket. Kölcsönös tiszteletre van szükség. Amikor a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, akkor társadalmi harmónia születik, és az ország fejlődhet” – mondta Románia védelmi minisztere.

Továbbá csalódottságát fejezte ki a nemzeti zászló tiszteletének hiánya miatt néhány olyan területen, ahol a román lakosság többségben él, mégis „rongyos vagy piszkos trikolor” leng az intézményeken vagy az utcákon.

„A zászló tiszteletben tartása nem olyan kérdés, amelyet csak itt vitathatunk meg, ahol a román lakosság kisebbségben van, és ahol időről időre nem tartják tiszteletben a zászlónkat. Más területeken is megvitathatjuk. Román többséggel rendelkező településeken is megesik, hogy a városházán vagy az utcán rongyos háromszínű trikolor lobog. Ez azt mutatja, hogy szimbólumunkat nem tartják eléggé tiszteletben” – tette hozzá.