Román védelmi miniszter Hargita megyében: akkor fejlődhet az ország, ha a többség és kisebbség tiszteli egymást

2022. június 26. – 14:44

frissítve

Román védelmi miniszter Hargita megyében: akkor fejlődhet az ország, ha a többség és kisebbség tiszteli egymást
Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

„Amikor a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, akkor társadalmi harmónia születik, és az ország fejlődhet” – mondta Vasile Dîncu védelmi miniszter a Hargita Megyei Galócásban (Gălăuțaș), ahová más településekhez hasonlóan a nemzeti zászló napján, a katonai parádéra érkezett.

A 174 évével legrégebbi román szimbólum kapcsán a védelmi miniszter a vasárnapi ünnepségen azt mondta a G4media közlése szerint, hogy a nemzeti zászló nem versenyez a helyi közösségek szimbólumaival, és nem kötelező mindenkinek szeretnie, de a trikolort tiszteletben kell tartani.

„A közösségek használhatják a helyi szimbólumokat. Az alkotmány szerint azonban a nemzeti zászlót nem lehet más szimbólummal helyettesíteni. Nagyon fontos, hogy a zászlónkat emblémaként, szent dologként nézzük. A trikolort nem kell mindenki szeresse, az egyetlen dolog, amit mind az alkotmány, mind az állam nemzeti zászlaja megkövetel, a tisztelet. Vannak, akik szeretik a nemzeti zászlót, mások csak tiszteletben tartják” – mondta Vasile Dîncu.

Aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a központi hatóságoknak „enyhíteniük” kell azt az elhagyatottságot, amelyet a kisebbségekhez tartozó területeken élő románok néha éreznek, de szerinte a magyar lakosokra is figyelni kell, mert nekik is megvan a „szenvedésük és érzékenységük”.

Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala
Fotó: Vasile Dîncu védelmi miniszter Facebook-oldala

Elmondása szerint ugyanis a központi adminisztráció nagyon ritkán látogat el a Hargita megyei Galócáshoz hasonló településekre.

„Többet kell tennünk ezekért a területekért, nem csak ünnepnapokon, és nem csak a román lakosságért, amely itt kisebbségben van. Központi szintről kell figyelnünk ezeknek a területeknek a magyar lakóira, mert nekik is vannak szenvedéseik, érzékenységük, ismernünk kell őket. Központosított államként kötelességünk, hogy helyesen cselekedjünk Románia minden lakosáért, és tiszteletben tartjuk a romániai kisebbségeket. Kölcsönös tiszteletre van szükség. Amikor a többség tiszteli a kisebbséget, és a kisebbség tiszteli a többséget, akkor társadalmi harmónia születik, és az ország fejlődhet” – mondta Románia védelmi minisztere.

Továbbá csalódottságát fejezte ki a nemzeti zászló tiszteletének hiánya miatt néhány olyan területen, ahol a román lakosság többségben él, mégis „rongyos vagy piszkos trikolor” leng az intézményeken vagy az utcákon.

„A zászló tiszteletben tartása nem olyan kérdés, amelyet csak itt vitathatunk meg, ahol a román lakosság kisebbségben van, és ahol időről időre nem tartják tiszteletben a zászlónkat. Más területeken is megvitathatjuk. Román többséggel rendelkező településeken is megesik, hogy a városházán vagy az utcán rongyos háromszínű trikolor lobog. Ez azt mutatja, hogy szimbólumunkat nem tartják eléggé tiszteletben” – tette hozzá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!