Tavaly 92 nyolcadikos írt magyarból 10-est, idén 11-nek sikerült

2022. június 23. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képességvizsgázó magyar nyolcadikosok 5-ös feletti átlaga az idei záróvizsgán 78,71% volt, tehát 3,7 százalékponttal maradtak el ilyen téren az országos átlagtól (82,3%) – mondta el a Transtelex megkeresésére Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár, aki szerint ez a kis elmaradás jelzi, hogy egyes helyeken még mindig probléma jól teljesíteni a román nyelv és irodalom vizsgán.

Ha az 5-ös jegy feletti átlagokat tantárgyakra bontjuk, akkor a magyar diákok teljesítménye így alakul:

  • románból a diákok 59,77%-a érte el, ami 4%-kal több, mint tavaly;
  • matematikából a magyar diákok 70,3%-a írt 5-nél nagyobb jegyet, ez az arány 3,5%-kal magasabb a tavalyi eredményekhez képest;
  • magyarból viszont 0,08%-kal kevesebben érték el az 5-öst mint tavaly, azaz a diákok 95,74%-a.

Egy másik érdekesség az idei záróvizsgával kapcsolatban a 10-es osztályzatok terén rajzolódik ki. Az államtitkár elmondása alapján magyarból tavaly 92 diák írt 10-est anyanyelvből, idén ez mindössze 11 diáknak jött össze, ami azt mutatja, hogy indokoltak voltak a magyar tételekkel szembeni észrevételek, miszerint túlságosan nehezek voltak a nyelvtani tételek egyes alpontjai.

Románból egyébként idén 3 magyar diák írt 10-est (tavaly 4-en), matematikából pedig 35-en érték el a legjobb jegyet (tavaly 30-an).

„Ha azt nézzük, hogy az 5-ös feletti jegyek aránya minimálisan marad el a tavalyitól, viszont a 10-es jegyek száma jóval alulmarad, akkor azt látjuk, hogy valóban magasabb volt az idei tételek nehézségi foka, mint a múlt évben” – ismerte el Kallós, aki szerint 2021-ben „kifejezetten »környezet és gyerekbarát« tételeket kaptak a diákok”, éppen emiatt nem kifogásolta senki a kisérettségi tételeket.

„Én úgy gondolom, hogy az ilyen nehézségű alpontokat inkább a tantárgyversenyeken kellene adni a diákoknak, nem a képességvizsgán, főleg olyan szempontból is, hogy ezek a diákok igen megsínylették a koronavírus-járványt” – mutatott rá az államtitkár.

Kallós ugyanakkor kifejtette: az idei, 10 éve nem látott jó országos átlagok részben annak köszönhetőek, hogy a nehéz oktatási körülményekhez igazították a tételek nehézségeit. „Persze ez nem jelenti, hogy a jó jegyeket elért diákoknak nincs ebben érdeme” – mondta el megkeresésünkre az államtitkár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!