Tavaly 92 nyolcadikos írt magyarból 10-est, idén 11-nek sikerült

2022. június 23. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képességvizsgázó magyar nyolcadikosok 5-ös feletti átlaga az idei záróvizsgán 78,71% volt, tehát 3,7 százalékponttal maradtak el ilyen téren az országos átlagtól (82,3%) – mondta el a Transtelex megkeresésére Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár, aki szerint ez a kis elmaradás jelzi, hogy egyes helyeken még mindig probléma jól teljesíteni a román nyelv és irodalom vizsgán.

Ha az 5-ös jegy feletti átlagokat tantárgyakra bontjuk, akkor a magyar diákok teljesítménye így alakul:

  • románból a diákok 59,77%-a érte el, ami 4%-kal több, mint tavaly;
  • matematikából a magyar diákok 70,3%-a írt 5-nél nagyobb jegyet, ez az arány 3,5%-kal magasabb a tavalyi eredményekhez képest;
  • magyarból viszont 0,08%-kal kevesebben érték el az 5-öst mint tavaly, azaz a diákok 95,74%-a.

Egy másik érdekesség az idei záróvizsgával kapcsolatban a 10-es osztályzatok terén rajzolódik ki. Az államtitkár elmondása alapján magyarból tavaly 92 diák írt 10-est anyanyelvből, idén ez mindössze 11 diáknak jött össze, ami azt mutatja, hogy indokoltak voltak a magyar tételekkel szembeni észrevételek, miszerint túlságosan nehezek voltak a nyelvtani tételek egyes alpontjai.

Románból egyébként idén 3 magyar diák írt 10-est (tavaly 4-en), matematikából pedig 35-en érték el a legjobb jegyet (tavaly 30-an).

„Ha azt nézzük, hogy az 5-ös feletti jegyek aránya minimálisan marad el a tavalyitól, viszont a 10-es jegyek száma jóval alulmarad, akkor azt látjuk, hogy valóban magasabb volt az idei tételek nehézségi foka, mint a múlt évben” – ismerte el Kallós, aki szerint 2021-ben „kifejezetten »környezet és gyerekbarát« tételeket kaptak a diákok”, éppen emiatt nem kifogásolta senki a kisérettségi tételeket.

„Én úgy gondolom, hogy az ilyen nehézségű alpontokat inkább a tantárgyversenyeken kellene adni a diákoknak, nem a képességvizsgán, főleg olyan szempontból is, hogy ezek a diákok igen megsínylették a koronavírus-járványt” – mutatott rá az államtitkár.

Kallós ugyanakkor kifejtette: az idei, 10 éve nem látott jó országos átlagok részben annak köszönhetőek, hogy a nehéz oktatási körülményekhez igazították a tételek nehézségeit. „Persze ez nem jelenti, hogy a jó jegyeket elért diákoknak nincs ebben érdeme” – mondta el megkeresésünkre az államtitkár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!