Őrizetbe vettek Temesváron egy gyújtogatót, aki a városháza zászlóit próbálta elégetni

2022. június 18. – 17:37

Őrizetbe vettek Temesváron egy gyújtogatót, aki a városháza zászlóit próbálta elégetni
A temesvári városháza falára kitűzött zászlókat próbálta felgyújtani a merénylő – Fotó: Temesvár Polgármesteri Hivatalának Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 37 éves Dolj megyei férfit tartóztatott fel szombat délután a temesvári rendőrség, amikor az megpróbálta felgyújtani a temesvári városháza előtt lobogó zászlókat – írja a Tion helyi portál. A férfit a temesvári rendőrök őrizetbe vették, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az incidensre a déli órákban került sor. A Dolj megyei Plenițában élő férfi fáklyát gyújtott az intézmény előtt, és azzal a zászlókat kezdett gyújtogatni. A városháza őre elkapta, és azonnal értesítette a városházán szolgálatot teljesítő helyi rendőrőrsöt, aki megállította a férfit.

A szóban forgó személyt ezután átadták a szintén a helyszínre érkező rendőröknek. A Temesvári Rendőrkapitányság gyújtogatással elkövetett rongálás miatt bűnügyi eljárást indított ellene.

Dominic Fritz polgármester az incidens nyomán Facebook-oldalán azt írta, hogy a gesztus „nem ártatlan tiltakozás, hanem bűncselekmény”, amelyet „nacionalista szélsőségesek” okoztak.

„Ez az akció nem ártatlan tiltakozás, hanem bűncselekmény, amely könnyen a városháza felgyújtásához vezethet. A nacionalista szélsőségesek megpróbálják megmérgezni a közösségünket. Ez egy figyelmeztetés arra nézve, hogy ami szavakkal kezdődik, az tettekkel végződik” – nyilatkozta Fritz.

A városvezető azt állítja, hogy az elkövetők „ugyanazok a huligánok, akik betörtek a városházára, élükön George Simionnal”. „Tudjuk, hogy kik a szellemi atyái ezeknek a cselekményeknek – ugyanazok a verőemberek, akik idegengyűlölő jelszavakat skandáltak a házam előtt, és betörtek a városházára, George Simionnal az élen. Határozottan ki fogok állni Temesvár és az európai értékek védelmében. Egy millimétert sem engedünk az erőszakos szélsőségeseknek” – írta Dominic Fritz. A polgármester szerint néhány zászló kissé megrongálódott, ezeket pótolni fogják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!