Nagybányán is azt hiszi a városvezetés, hogy pár vödör festékkel meg lehet oldani a bicikliutak kérdését

2022. június 18. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Nagybányán is – akárcsak több más romániai nagyvárosban – járdára festett sárga csíkokkal oldották meg a bicikliutak problémáját. A logikátlan festegetés felzaklatta a város kerékpárosait. Sokan nevettek a városháza megoldásán, és a nyugati városok biciklisávjaihoz hasonlítva a végeredményt, kritikák özönét zúdították a polgármesterre. Ide kattintva megtekinthető néhány elrettentő példája a nagybányai festett bicikliutaknak.

A város elöljárója, Cătălin Cherecheș a Libertatea portálnak elmondta, hogy nem érti az elégedetlenség okát, mert ez csak egy „ideiglenes” megoldás, ugyanis a biciklis útvonalakat „70 millió eurós finanszírozással” fogják korszerűsíteni.

A kerékpárosok számára felfestett sárga csíkok a múlt hónapban jelentek meg Nagybánya utcáin, a közösségi médiában közzétett képek alapján azonban megállapítható, hogy nem sávokról van szó, hanem ide-oda kanyargó vonalakról, amelyek sokszor épületek, füves, bokros területek vagy buszmegállók közvetlen közelében haladnak el.

A felfestés alapján azt sem lehet pontosan megállapítani, hogy a kettőbe osztott járdán melyik a kerékpársáv és melyik a gyalogosövezet.

Mit mond a város polgármestere, Cătălin Cherecheș, akit 2020-ban a több pártot (PSD, PNȚCD, PPU-SL és mások) tömörítő Koalíció Máramarosért nevű szövetség nevében választottak újra polgármesternek? „Ez csak ideiglenes megoldás, még nem került minden a helyére. Csak egy hónapja kezdtük el, és az egész hálózat már több mint 70 kilométer hosszú. A kijelölt területeket teljesen lefestik, azaz zöld színű kopásálló réteget öntenek a járdának arra a részére, amely a biciklisek számára lesz fenntartva” – magyarázta a Libertateának Nagybánya polgármestere.

Cherecheș elmondta, hogy „figyelmeztető táblák, jelzőtáblák, kerékpármegosztó zónák és módosított járdaszegélyek” is lesznek. „A fő közlekedési útvonalak 70 millió eurós finanszírozásból korszerűsítésre kerülnek, és ez magában foglalja az összes sugárutat, a fontosabb utcákat, a tömegközlekedési sávokat, 2 kerékpársávot fizikailag lehatárolt szegéllyel és zöld területtel, valamint 2 járdát. Összefoglalva, annak egy része, amit idén nyáron hálózatként jelöltünk meg, ideiglenes, és a fent leírt módon fogjuk pótolni” – részletezte Cherecheș. A polgármester végezetül megemlítette, hogy a kezdeményezés a részvételi költségvetési rendszerben pályázott finanszírozásra, és a polgárok által megszavazott első három helyezett között volt.

A Libertatea által megkérdezett, a városi kerékpározást ösztönző helyi biciklis egyesület képviselője azt mondta, hogy akár ideiglenes, akár nem, a meghúzott csíkok némelyikének nincs semmi értelme. „Amikor a járda olyan széles, mint egy normál kerékpárút, és mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak azon kell közlekedniük, a felfestett csíkoknak nincs értelmük” – mondta. Rámutatott, hogy az egyesület nem látja értelmét ezeknek a jelöléseknek, még akkor sem, ha azok ideiglenesek. „Elpocsékoltak feleslegesen néhány vedernyi festéket” – jelentette ki a szakember.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!