Megtartotta közös ülését a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentje

2022. június 18. – 13:49

frissítve

Megtartotta közös ülését a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentje
A pulpitusnál Maia Sandu, a Moldovai Köztársaság elnöke, háta mögött balról jobbra: Florin Cîțu, a román szenátus elnöke, Igor Grosu, a moldovai parlament elnöke és Marcel Ciolacu a román képviselőház elnöke – Fotó: Cristian Nistor/Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

A találkozót követően közös nyilatkozatot fogadtak el , amelyben a két ország ígéretet tesz arra, hogy együttműködik, különösen a Moldovai Köztársaságnak az uniós tagjelölti státuszára való felkérése kapcsán. A megállapodás utal a 2010. április 27-én Bukarestben aláírt, Románia által a Moldovának nyújtott 100 millió eurós támogatáson alapuló technikai és pénzügyi segítségnyújtási programra is.

Együttes ülést tartott szombaton Chişinăuban a Moldovai Köztársaság és Románia parlamentje, tudósít az Agerpres. Az ülésre alig egy nappal azután került sor, hogy az Európai Bizottság ajánlást tett a tagállami vezetőket tömörítő tanácsnak, adja meg a tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának.

A két parlament együttes ülésén részt vevő Maia Sandu moldovai elnök felszólalásában kiemelte, az Európai Bizottság pénteki ajánlása régóta várt eredmény a Moldovai Köztársaság számára, és országa számít Románia támogatására ebben a folyamatban.

„Az uniós tagság számunkra nem csak egy szép álom. Ez jelenti az esélyt arra, hogy demokratikus ország maradjunk, hogy tudjunk kitartani az egyre összetettebb geopolitikai környezetben, ez a legbiztosabb út a stabilitás és a fejlődés felé” – fogalmazott.

A moldovai elnök beszélt a megpróbáltatásokról is, amelyek megnehezítették az ország fejlődését, előrehaladását. „Ezek közül a legutóbbi ez a kegyetlen és igazságtalan háború a keleti határunkon, amely felerősítette Moldova számos rendszerszintű problémáját. De a nehézségek közepette is mindig ugyanazon értékek vezérelnek bennünket: nagyra becsüljük az életet, a szabadságot és a demokráciát, tiszteletben tartjuk az emberiség értékeit, és békében, jólétben akarunk élni” – nyomatékosította.

A moldovai parlament elnöke, Igor Grosu felszólalásában szintén azt hangsúlyozta, hogy az uniós integráció jelenti az egyetlen életképes megoldást a Moldovai Köztársaság számára, ez a cél vezérli őket a munkában és segíti át a kihívásokon.

Grosu köszönetet mondott Romániának, hogy akkor is kiállt a Moldovai Köztársaság védelmében, amikor az uniós intézmények és egyes tagállamok is szkepticizmusuknak adtak hangot országa uniós tagságának kilátásait illetően.

A román képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu rámutatott, Romániának és Moldovának együtt kell dolgoznia, hogy jobb életet biztosítsanak állampolgáraiknak, és e közös munka alapját a kétoldalú kapcsolatok megerősítése, illetve Moldova uniós tagjelölti státuszának a megszerzése képezi.

Meglátása szerint a két országnak fel kell vállalnia „közös sorsát”, többek között egy közös gazdasági és kereskedelmi térség kialakításával.

Ciolacu leszögezte, Románia minden támogatást megad a Moldovai Köztársaságnak, hogy fejlessze a hibrid fenyegetésekkel szembeni védelmi, biztonsági és harci képességeit, amelyekre szükség van függetlenségének és területi integritásának biztosításához.

Florin Cîţu szenátusi elnök beszédében nyomatékosította, a Moldovai Köztársaságnak „a nagy európai családban van a helye”, és Románia kitartó partnere lesz e célkitűzés elérésében. „Bízom benne, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén a Moldovai Köztársaság, Ukrajna és Grúzia megkapja a tagjelölti státuszt, amellyel egy új fejezet nyílna e három államnak az Európai Unióval való kapcsolatában” – fogalmazott.

Az ukrajnai háború kapcsán beszélt arról is, hogy Moldova példásan kezelte a menekülthullámot, de további támogatásra van szüksége az Európai Unió és a tagállamok részéről, hogy az elkövetkezőkben is helyt tudjon állni a válságban.

Az ülés végén egy közös nyilatkozatot is elfogadott a két parlament, majd a törvényhozók eljárták a „hórát”, amely hagyományosan a román országrészek egyesülését szimbolizáló tánc.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!