Szexuális zaklatásért vettek őrizetbe egy Kolozsváron is praktizáló rezidens orvost

2022. június 17. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hatóság őrizetbe vett egy tordai rezidens orvost, aki Kolozsváron is praktizált, és akit azzal vádoltak meg, hogy szexuálisan zaklatott egy 12 éves fiút – írja a G4media.

A román lap megjegyezte, hogy a marosludasi bíróság hibát követett el az eset kapcsán, mert a kiskorú áldozat nevét és életkorát is közzétették a bíróság portálján.

A G4media jelezte a hibát a bíróság felé, akik ezután korrigálták. Anastasia Elena Opris szóvivő szerint az a személy tévedett, aki regisztrálta az esetet, viszont „enyhítő körülménynek” számít szerinte, hogy szombaton késő este történt.

Camelia Proca, a szabadságért és a nemek közötti egyenlőségért egyesület (ALEG) vezetője szerinte egy ilyen hiba veszélyezteti az áldozat biztonságát, de a jó hírnévhez és az intim élethez való jogát is. Az adatok nyilvánosságra kerülésével pedig további sérüléseket okozhattak az áldozatnak. Szerinte súlyosbító körülménynek számít, hogy az érintett kiskorú.

„A szexuális erőszak erős társadalmi megbélyegzéssel jár, és az identitás feltárása az iskolai környezetben zaklatáshoz, az elkövető zaklatásához és társadalmi kirekesztéshez vezethet, elmélyítve az áldozat által tapasztalt traumát. Ezért a titoktartás olyan alapvető szabály, amelyet a bíróságoknak és a közszolgáltatásoknak a lehető legnagyobb komolysággal kell kezelniük”

– hangsúlyozta Camelia Proca.

A kiskorú szexuális bántalmazásával vádolt személy 2021-ben végzett a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, és a Kolozsvári orvostanhallgatók szervezetének belső kapcsolatokért felelős alelnöke és cenzora volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!