Hiába ismeri a céget, ne kattintson a linkre! – nagyszabású internetes csalássorozatra figyelmeztetnek

2022. június 17. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Internetes csalásokra figyelmeztet egy kiberbiztonsági cég (DNSC), az átveréshez a csalók olyan ismert cégek nevét is felhasználtak, mint a CFR Călători állami vasúttársaság, illetve olyan nyereményeket (2000-8000 lej) ajánlottak fel, amellyel több áldozatot is lépre csaltak – írja az RTV.

A kiberbiztonsági cég szerint azáltal, hogy egyesek részt vettek a nyereményjátékon, rést nyitottak az elkövetők számára, hogy érzékeny adatokhoz jussanak hozzá. Ehhez pedig olyan ismert cégek arculathordozóit is felhasználták, mint a LIDL Románia, a CFR Călători vagy a Catena gyógyszertárlánc.

A hamis versenyen való részvételhez a potenciális áldozatoknak válaszolniuk kellett néhány általános kérdésre. Ezt követően a felhasználókat különféle potenciálisan rosszindulatú webhelyekre irányították át, ahol érzékeny adatokat kértek tőlük, valamint arra kérték az áldozatokat, hogy terjesszék tovább az üzenetet WhatsApp-on.

„Kerülje az ismeretlen forrásokból származó linkek betöltését. Ellenőrizze ezeket. Egy Romániában promóciós tevékenységet szervező vállalat például nem kommunikálna más nyelven. A szöveg minden esetben angol nyelvű volt, ennek már önmagában egyértelműen jeleznie kellene, hogy csalási kísérletről van szó. Továbbá mindig ellenőrizze a promóciók meglétét a kérdéses szervezetek hivatalos csatornáin, és figyeljen az éppen meglátogatott webhely domainjére, mielőtt részt venne az ilyen versenyeken” – tanácsolták a kiberbiztonsági szakemberek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!