Hiába ismeri a céget, ne kattintson a linkre! – nagyszabású internetes csalássorozatra figyelmeztetnek

2022. június 17. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Internetes csalásokra figyelmeztet egy kiberbiztonsági cég (DNSC), az átveréshez a csalók olyan ismert cégek nevét is felhasználtak, mint a CFR Călători állami vasúttársaság, illetve olyan nyereményeket (2000-8000 lej) ajánlottak fel, amellyel több áldozatot is lépre csaltak – írja az RTV.

A kiberbiztonsági cég szerint azáltal, hogy egyesek részt vettek a nyereményjátékon, rést nyitottak az elkövetők számára, hogy érzékeny adatokhoz jussanak hozzá. Ehhez pedig olyan ismert cégek arculathordozóit is felhasználták, mint a LIDL Románia, a CFR Călători vagy a Catena gyógyszertárlánc.

A hamis versenyen való részvételhez a potenciális áldozatoknak válaszolniuk kellett néhány általános kérdésre. Ezt követően a felhasználókat különféle potenciálisan rosszindulatú webhelyekre irányították át, ahol érzékeny adatokat kértek tőlük, valamint arra kérték az áldozatokat, hogy terjesszék tovább az üzenetet WhatsApp-on.

„Kerülje az ismeretlen forrásokból származó linkek betöltését. Ellenőrizze ezeket. Egy Romániában promóciós tevékenységet szervező vállalat például nem kommunikálna más nyelven. A szöveg minden esetben angol nyelvű volt, ennek már önmagában egyértelműen jeleznie kellene, hogy csalási kísérletről van szó. Továbbá mindig ellenőrizze a promóciók meglétét a kérdéses szervezetek hivatalos csatornáin, és figyeljen az éppen meglátogatott webhely domainjére, mielőtt részt venne az ilyen versenyeken” – tanácsolták a kiberbiztonsági szakemberek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!