Kétezer lejre büntettek egy ingatlanügynökséget, mert kizárta a romákat a kliensei köréből

2022. június 17. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács szerint ezzel megsértette a romák emberi méltósághoz való jogát.

Az eljárás egyébként a egy jogászszervezet, a Jogi Tanulmányok és Emberi Jogi Központ Egyesület panasza nyomán indult, mely reklamációt nyújtott be az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz (CNCD) egy, az oferta.ro oldalon közzétett hirdetés miatt. Ebben egy szebeni székhelyű ingatlanügynökség kínált kiadó szobát, azonban a potenciális kliensek köréből kizárta a romákat (és egyébként a társállatokat is).

„Kiadó bútorozott szoba... romák kizárva, és a háziállatok is” – írta az oferta.ro-ra feltett hirdetésben a vállalat.

A CNCD helyt adott az egyesület panaszának, és etnikai diszkrimináció, valamint a romák emberi méltósághoz való jogának megsértése miatt 2 ezer lejre büntette az ügynökséget. A bírság összege egyébként könnyen lehetett volna jóval nagyobb is: a CNCD 9 tagú döntéshozó bizottságában 5-en szavaztak a 2 ezer lejes bírság mellett, míg 4-en 5 ezer lejes bírsággal sújtották volna az ingatlanos vállalatot.

A diszkrimináció-ellenes tanács továbbá arra is kötelezte az ügynökséget, hogy tegye közzé a közösségi felületein a DNCD határozatát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!