Kétezer lejre büntettek egy ingatlanügynökséget, mert kizárta a romákat a kliensei köréből

2022. június 17. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács szerint ezzel megsértette a romák emberi méltósághoz való jogát.

Az eljárás egyébként a egy jogászszervezet, a Jogi Tanulmányok és Emberi Jogi Központ Egyesület panasza nyomán indult, mely reklamációt nyújtott be az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz (CNCD) egy, az oferta.ro oldalon közzétett hirdetés miatt. Ebben egy szebeni székhelyű ingatlanügynökség kínált kiadó szobát, azonban a potenciális kliensek köréből kizárta a romákat (és egyébként a társállatokat is).

„Kiadó bútorozott szoba... romák kizárva, és a háziállatok is” – írta az oferta.ro-ra feltett hirdetésben a vállalat.

A CNCD helyt adott az egyesület panaszának, és etnikai diszkrimináció, valamint a romák emberi méltósághoz való jogának megsértése miatt 2 ezer lejre büntette az ügynökséget. A bírság összege egyébként könnyen lehetett volna jóval nagyobb is: a CNCD 9 tagú döntéshozó bizottságában 5-en szavaztak a 2 ezer lejes bírság mellett, míg 4-en 5 ezer lejes bírsággal sújtották volna az ingatlanos vállalatot.

A diszkrimináció-ellenes tanács továbbá arra is kötelezte az ügynökséget, hogy tegye közzé a közösségi felületein a DNCD határozatát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!