Alaposan a körmére néznek azoknak a dúsgazdag magánszemélyeknek, akik nem adóznak, ígéri az adóhatóság vezetője

2022. június 17. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ANAF szerint 561 ezer magánszemélynél összesen 20 milliárd euró különbséget észleltek a 2016, 2017, 2018 és 2019 folyamán hivatalosan bevallott jövedelmük és az ANAF által becsült jövedelem között.

Nagyszabású ellenőrzésekbe kezd július 1-jétől az Országos Adóhatóság (ANAF) a magánszemélyek körében; főleg azokat az eseteket fogják megvizsgálni, amikor túl nagy az eltérés a hivatalosan bevallott jövedelem és a felhalmozott vagyon között, írja az Agerpres.

Lucian Ovidiu Heiuş ANAF-elnök egy pénteki sajtótájékoztatón rámutatott, a magánszemélyek jövedelmének ellenőrzésével foglalkozó főosztály elvégzett egy kockázatelemzést, mintegy 20 millió személy adatait véve alapul. Mint kiderült, 561 ezer magánszemélynél összesen 20 milliárd euró különbséget észleltek a 2016, 2017, 2018 és 2019 folyamán hivatalosan bevallott jövedelmük és az ANAF által becsült jövedelem között. Ezt az ANAF és más állami intézmények által szolgáltatott információk alapján végezték el, azaz számba vették például, hogy milyen ingó és ingatlan javakat vásároltak az érintett személyek, miként alakultak a bankbetéteik, milyen összeggel hitelezték meg saját vállalkozásaikat, mekkora összeggel növelték a törzstőkét, milyen más költségeik voltak – magyarázta Heiuş.

Hozzátette, a helyzet „tarthatatlan”, ezek a „mechanizmusok” nemcsak az államnak okoznak kárt, hanem társadalmi frusztrációhoz is vezetnek.

„Országszerte vannak ilyen szélhámosok, akik jól látható bőségben és luxusban élnek, számolatlanul költik a pénzt, dacolva az egyszerű emberekkel, és közben egyetlen lej adót sem fizettek be életükben, papíron szinte nincs is jövedelmük” – fogalmazott.

Hozzátette, ellenőreik legalább fele az érintett 561 ezer személy jövedelmének és vagyonának átvizsgálásával fog foglalkozni, havonta legalább 70 csapat lesz terepen.

A kockázatelemzés során észlelt, lejben mintegy 104,2 milliárdot kitevő különbségből 29,2 milliárd lejt a bukaresti, 14,3 milliárd lejt a kolozsvári, 11,3 milliárd lejt a brassói, 12,5 milliárd lejt a iaşi-i, 12,4 milliárd lejt a galaci, 9,4 milliárd lejt a ploieşti-i, 8,4 milliárd lejt a temesvári, 6,3 milliárd lejt a craiovai régióban találtak – mondta még az ANAF elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!