Grecsó Krisztián Vera című regényéről is írtak a nyolcadikos diákok a magyar kisérettségin

2022. június 17. – 16:01

frissítve

Grecsó Krisztián Vera című regényéről is írtak a nyolcadikos diákok a magyar kisérettségin

Másolás

Vágólapra másolva

Június 17-én, pénteken zajlott le az anyanyelvi képességvizsga a nyolcadik osztályos diákok számára.

„Ha kamasz vagy, elképzelhető, hogy problémáid akadnak az indulatkezeléssel. Ennek oka egyrészt a személyiségedben lehet: talán olyan ember vagy, akinek igen erős érzelmei vannak, és ezeket nagyon impulzívan kommunikálod, vagy könnyen elveszted a kontrollt. Másrészt okozhatják az otthoni minták: talán a családod több tagjától is azt látod, hogy amikor idegesek, akkor haragjukat mások felé is erősen kommunikálják” – olvasható a magyar képességvizsga első tételének szövegében, amelyet a kamaszpanasz nevű oldalról válogattak be.

A 8. osztályos diákoktól itt szövegértelmezést vártak el, ezért a vizsga kidolgozói az első tételben az információk pontos kiszűrését tesztelték a kérdések révén, majd a tanulók fogalmazási képességeikről, illetve nyelvtani szabályok, kifejezések ismeretéről is számot adtak.

A második tételnél egy ismert magyarországi kortárs író, Grecsó Krisztián Vera című prózájából kaptak részletet, amelynek mentén szintén számos érdekes kérdés megfogant a vizsgatétel összeállítóinak fejében. De az író helyébe is bele kerülhettek a 14-15 évesek, mert a fogalmazási feladat éppen a történet általuk való befejezése volt.

A negyedik osztályos Vera fiktív története egyébként 1980-ban játszódik, Szegeden. A édesapja a honvédségen dolgozik, édesanyja minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének le egymás után.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!