Grecsó Krisztián Vera című regényéről is írtak a nyolcadikos diákok a magyar kisérettségin

2022. június 17. – 16:01

frissítve

Grecsó Krisztián Vera című regényéről is írtak a nyolcadikos diákok a magyar kisérettségin

Másolás

Vágólapra másolva

Június 17-én, pénteken zajlott le az anyanyelvi képességvizsga a nyolcadik osztályos diákok számára.

„Ha kamasz vagy, elképzelhető, hogy problémáid akadnak az indulatkezeléssel. Ennek oka egyrészt a személyiségedben lehet: talán olyan ember vagy, akinek igen erős érzelmei vannak, és ezeket nagyon impulzívan kommunikálod, vagy könnyen elveszted a kontrollt. Másrészt okozhatják az otthoni minták: talán a családod több tagjától is azt látod, hogy amikor idegesek, akkor haragjukat mások felé is erősen kommunikálják” – olvasható a magyar képességvizsga első tételének szövegében, amelyet a kamaszpanasz nevű oldalról válogattak be.

A 8. osztályos diákoktól itt szövegértelmezést vártak el, ezért a vizsga kidolgozói az első tételben az információk pontos kiszűrését tesztelték a kérdések révén, majd a tanulók fogalmazási képességeikről, illetve nyelvtani szabályok, kifejezések ismeretéről is számot adtak.

A második tételnél egy ismert magyarországi kortárs író, Grecsó Krisztián Vera című prózájából kaptak részletet, amelynek mentén szintén számos érdekes kérdés megfogant a vizsgatétel összeállítóinak fejében. De az író helyébe is bele kerülhettek a 14-15 évesek, mert a fogalmazási feladat éppen a történet általuk való befejezése volt.

A negyedik osztályos Vera fiktív története egyébként 1980-ban játszódik, Szegeden. A édesapja a honvédségen dolgozik, édesanyja minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének le egymás után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!