Precedens értékű pert nyert a román ortodox egyház ellen a Să fie lumina

2022. június 16. – 11:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Precedens értékű pert nyert a román ortodox egyház (BOR) ellen a Să fie lumină (Legyen világosság) kulturális, vallási témákkal foglalkozó, független újságírói csapat. Az 544-es törvény értelmében az ortodox egyház köteles átláthatóvá tenni a közérdekű információkat. A bíróság úgy döntött, hogy amíg a BOR közpénzt használ fel, addig erről nyilvánosan adatokat kell szolgáltatnia.

A jogi eljárás a kulturális szervezeteket is érinti, ezentúl várhatóan ők sem mentesülnek a közérdekű információk közlése alól.

A Să fie lumina előbb az ortodox pátriárkához fordult, de azt közölték velük, hogy az ortodox egyház nem tesz eleget a közérdekű adatok (544/2001) igénylésére vonatkozó törvénynek. Az újságírók még 2020 júliusában azt próbálták kideríteni, hogy az egyház mire költötte az állami támogatásokat (és pontosan mennyit). Az ortodox egyház viszont továbbküldte az újságírókat a finanszírozó intézményekhez.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!