Ennyi volt: rács mögé került Elena Udrea

2022. június 16. – 17:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A volt turisztikai minisztert még 2018-ban ítélték el, és hat évet kell leülnie a börtönben.

Elena Udrea volt minisztert csütörtökön a Giurgiu-i vámhivatalon keresztül szállították Romániába, ahonnan az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet (ANP) munkatársai a Targszor-i büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol bebörtönözték, adta hírül az Aktual24.

A mint arról beszámoltunk, az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdán elutasította az Elena Udrea nevére kiadott európai elfogatóparancs felfüggesztését.

Udreát 2018 júniusában ítélték el jogerősen korrupciós tettek miatt, amikor a volt turisztikai miniszter Costa Ricán tartózkodott. Semmisségi folyamodványát idén április 7-én elutasították, jelenleg egy újabb rendkívüli fellebbezés van folyamatban az ítélet ellen.

Az EJEB sajtóközleménye felidézi, hogy április 7-én a román hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a volt turisztikai miniszter ellen. Udreát még aznap letartóztatták Bulgáriában, amikor Görögországba próbált eljutni. Az európai elfogatóparancsnak eleget tett a bolgár igazságszolgáltatás, de Udrea kedden az EJEB-hez fordult, kérve, hogy a bolgár hatóságok azonnal függesszék fel az európai elfogatóparancs végrehajtását. Ugyanakkor azt is kérte, hogy ne adják ki Romániának.

A volt miniszter az Emberi Jogok Európai Egyezményének több cikkelyére is hivatkozott folyamodványában: többek közt azt állította, hogy börtönbüntetését nem megfelelő körülmények között kell majd töltenie, mivel a romániai börtönök túlzsúfoltak. Érvei között az is szerepelt, hogy előzetes letartóztatása alatt halálos fenyegetéseket kapott, valamint, hogy jogellenesen létrehozott bíróság ítélte el, amely nem volt független és pártatlan – tájékoztatott az EJEB.

Elena Udrea érvei nem győzték meg az európai bírákat, akik úgy döntöttek, hogy elutasítják a volt román turisztikai miniszter folyamodványát. Az EJEB nem fűzött indoklást a döntéséhez.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!