Leghamarabb öt év után mentesülhetnek a daganatos betegségből kigyógyultak a hátrányos megkülönböztetéstől

2022. június 15. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szerdán elfogadott törvénytervezetnek köszönhetően, a daganatos betegségből kigyógyultak egy részét már nem érheti hátrányos megkülönböztetés különböző pénzügyi szolgáltatások igénybevételekor – közölte az RMDSZ.

Döntőházént szavazta meg a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az onkológiai betegségből kigyógyultak számára, hogy megkülönböztetés nélkül férjenek hozzá a különböző pénzügyi szolgáltatásokhoz, banki hitelekhez és életbiztosításhoz egyaránt. Mindez abban az esetben érvényes, ha a kezelés befejezése óta eltelt hét év, illetve öt év, amennyiben a diagnózist az illető 18 éves kora előtt állították fel.

A daganatos betegség túlélőit megkülönböztették és kérésüket negatívan bírálták el, amikor életbiztosítási szerződést akartak kötni, mert a biztosító kockázatértékelés céljából kérhette a betegséget igazoló dokumentumokat, akkor is, ha az illető személy már hosszabb ideje kigyógyult a betegségből. Ugyanez a megkülönböztetés áll fenn bankhitel igénylése esetén is. A szerdán megszavazott törvénytervezet célja ezt a diszkriminációt és megkülönböztetést eltörölni, és védeni a betegségből kigyógyultak jogait.

„A rák egy iszonyú betegség, de a diagnózis nem jelenti azt, hogy mindennek vége. A modern terápiáknak köszönhetően számtalan ember túlélte a betegséget, és évtizedekig megszokott életet él. Nekünk, törvényhozóknak, nem csak az a feladatunk, hogy megváltoztassuk a betegségről alkotott közfelfogást, hanem az is, hogy olyan törvényeket kezdeményezzünk, amelyek megszüntetik a rák túlélőinek megbélyegzését. Szükség van rákmegelőzési kampányokra, valamint olyan törvényekre, amelyek kötelezővé teszik a szűrővizsgálatokat és a korai felismerési teszteket, hogy általuk javítani lehessen azoknak a személyeknek az életkilátásait, akik szembesülnek a betegséggel”

– közölte Kovács Irénke, Szilágy megyei szenátor, a törvénytervezet egyik kezdeményezője.

A jogszabálytervezet az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő 2 hónap után lép hatályba.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!