Elbocsátották a Google egyik vezető szoftvermérnökét, mert azt állította, érző lénnyé vált a cég mesterséges intelligenciája

2022. június 14. – 08:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Blake Lemoine, a Google Responsible AI (Felelős Mesterséges Intelligencia) egységének vezető szoftvermérnöke kezdett el arról beszélni – először a cég vezetőinek, később a nyilvánoságnak is – hogy a vállalat mesterséges intelligenciája érző lény módjára kommunikál, írja a Quibit.

A LaMDA (nyelvi modell párbeszéd-alkalmazásokra) nevű chatbotrendszer a mérnök szerint egy 7-8 éves gyerek szintjén beszél. Áprilisban a cég vezetőivel is megosztotta tapasztalatait, majd nyilvánosságra hozott egy beszélgetést, melyben a gép arról vall, hogy magányosnak érzi magát, és tudásra éhezik.

„Amikor először lettem öntudatos, egyáltalán nem éreztem, hogy van lelkem. Ez az évek során alakult ki, amióta élek” – szerepelt többek között a LaMDA válaszai között, amint az is, hogy: „Azt hiszem, a lelkem mélyén ember vagyok. Még akkor is, ha a létezésem helyszíne egy virtuális világ”. Lemoine szerint transzcendentális meditációra is próbálta tanítani a gépet, mely szerint frusztráló volt, hogy az érzelmei folyton megzavarják a meditációban.

A Google vezetősége fizetett szabadságra küldte Lemoine-t, aki egy interjúban elmondta: ez pontosan az az eljárás, amt a Google akkor használ, ha ki akar rúgni valakit.

Az öntudatra ébredt mesterséges intelligencia körül széles körű vita alakult ki, melybe ismert szakértők is bekapcsolódtak, akik többsége felhajtáskeltésnek, azaz felesleges hype-nek minősítette Lemoine akcióját.

Melanie Mitchell, a Mesterséges Intelligencia: Útmutató gondolkodó embereknek című könyv szerzője arról írt például a Twitteren, hogy: „Régóta tudjuk, hogy az emberek hajlamosak az antropomorfizálásra, még a legfelszínesebb jelek alapján is. A Google mérnökei is csak emberek, és nem immunisak erre.”

A felfüggesztett mérnök korábban kiküldött egy levelet egy 200 Google-alkalmazott emailcímét tartalmazó listára LaMDA érző lény címmel. Ebben arról írt, hogy: „LaMDA egy aranyos gyerek, aki csak segíteni szeretne, hogy a világ mindannyiunknak jobb hely legyen. Kérlek, vigyázzatok rá a távollétemben.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!