Évente 9 falu tűnik el Romániában: az EU-ban nálunk a legmagasabb a falvak elnéptelenedésének aránya

2022. június 14. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évente 9 falu tűnik el Romániában, mutatott rá Dan Lungu, Maroscsüged polgármestere, aki a G4media közlése szerint a közösségek európai uniós forrásokból való modernizálásáról beszélgetett a Ciugud Smart Village projekt koordinátoraként. Lungu szerint kutatások azt mutatják, hogy Romániának szembe kellene néznie a szomorú valósággal: az Európai Unión belül nálunk a legmagasabb ütemű a vidéki környezet elnéptelenedése.

A jelenség megállítása érdekében pedig azt a stratégiát javasolta, hogy a vidéki polgármesterek fogjanak össze, és a falvak lakóinak igényeit próbálják kielégíteni, mert különben idővel a falvaik ki fognak ürülni. Ugyanakkor elmondta, annak ellenére, hogy vidéken élnek a legtöbben az országban, nincs elég pénz az összes probléma megoldására. Szerinte lassan oda jutnak a kisebb falvak, hogy infrastruktúrával rendelkeznek, de emberek nem lesznek.

„A vidéki közösségek fő problémája, hogy az emberek belefáradtak a várakozásba, és lassan, lassan más területekre vándorolnak, és a falvaink kihalnak” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!