Évente 9 falu tűnik el Romániában: az EU-ban nálunk a legmagasabb a falvak elnéptelenedésének aránya

2022. június 14. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évente 9 falu tűnik el Romániában, mutatott rá Dan Lungu, Maroscsüged polgármestere, aki a G4media közlése szerint a közösségek európai uniós forrásokból való modernizálásáról beszélgetett a Ciugud Smart Village projekt koordinátoraként. Lungu szerint kutatások azt mutatják, hogy Romániának szembe kellene néznie a szomorú valósággal: az Európai Unión belül nálunk a legmagasabb ütemű a vidéki környezet elnéptelenedése.

A jelenség megállítása érdekében pedig azt a stratégiát javasolta, hogy a vidéki polgármesterek fogjanak össze, és a falvak lakóinak igényeit próbálják kielégíteni, mert különben idővel a falvaik ki fognak ürülni. Ugyanakkor elmondta, annak ellenére, hogy vidéken élnek a legtöbben az országban, nincs elég pénz az összes probléma megoldására. Szerinte lassan oda jutnak a kisebb falvak, hogy infrastruktúrával rendelkeznek, de emberek nem lesznek.

„A vidéki közösségek fő problémája, hogy az emberek belefáradtak a várakozásba, és lassan, lassan más területekre vándorolnak, és a falvaink kihalnak” – tette hozzá.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!