A magyarországi extraprofitadó miatt a marosvásárhelyi járatokra váltott jegyek is drágulni fognak a Wizz Airnél

2022. június 14. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Magyar Kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, az életbe lépés napjáig megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget” – írja a Telex a fapados légitársaság közleménye alapján.

A Wizz Air szerint az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. „A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, most is a kereslet és a kínálat határozza meg alakulásukat” – fogalmaztak a lapnak.

A Wizz Air Romániában csak Budapest és Marosvásárhely között működtet járatot, azt egyelőre nem tudni, hogy később mennyivel drágulnak a Romániából Magyarországra induló járatok, azt viszont már lehet tudni, hogy az Európán belüli utaknál nagyjából 10 eurós különadót vet ki a magyar kormány utasonként a légitársaságokra, amely miatt a 10 eurós összeget (vagy ennek egy részét) a légitársaságok az utasokra háríthatják.

„Továbbra is úgy véljük, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára”

– írták.

Robert Carey, a Wizz Air elnöke a korábban a Hvg.hu-nak azt mondta, hogy „az utasonként számított adó bevezetése magasabb viteldíjakat jelentene egy olyan szektorban, amely két éve veszteséges, ennek a vitatása a legalapvetőbb közgazdasági elemzésekkel is szembemegy”.

A másik fapados légitársaság, a Ryanair múlt csütörtökön küldött levelet a július 1. után induló járatain utazóknak, és tájékoztatta őket, hogy a kormány különadót rótt ki a légitársaságra, emiatt emeli a már megvásárolt repülőjegyek árait is. Az utasok felháborodtak, volt, aki a kormányt, volt, aki a Ryanairt okolta a drágulásért. A kormányhivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít a légitársaság ellen. Korábban az Easyjet a Hvg.hu kérdésére azt közölte, hogy az új, utasonként számolt adó miatti költségnövekedés magasabb viteldíjakhoz vezet.

A kormány a 197/2022-es számú rendeletében vetette ki az „extraprofit adóknak” nevezett új adókat, és ebben a rendeletben szerepel a „légitársaságok hozzájárulása” nevű adó is. A különadók hátteréről itt írtunk, ebben a cikkben pedig azt veséztük ki, hogy az Orbán-kormány nem először él a különadók eszközével, a múltbeli tapasztalatok alapján pedig most bátrabban vághatnak bele az ágazati szintű sarcolásba.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!