Brassó polgármestere lehet Cătălin Drulă legfőbb kihívója az USR elnöki posztjáért

2022. június 13. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Allen Coliban, Brassó polgármestere is elindulhat az USR elnöki tisztségéért, írja a Digi24.

Júliusban válik el, hogy ki lesz az utóbbi időben mind népszerűsége, mind politikai súlya tekintetében igen csak visszaesésben lévő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetője. A lap forrásai szerint Cătălin Drulă megbízott elnök kihívója Brassó polgármestere, Allen Coliban lesz, aki az USR-n belüli ellenzéket tömörítheti. A brassói polgármesteren kívül esélyes lehet még Cătălin Teniță képviselő, Plus alapító és Mihai Polițeanu képviselő is, akik esetében megtörténhet, hogy közösen szállnak majd szembe a jelenlegi vezetéssel. Coliban ugyanis képes lehet megszólítani az elégedetlen tagokat, akik közül sokan az egykori Plusból származnak.

A lap forrásai szerint Allen Coliban célja az, hogy rehabilitálja az USR-t, azaz visszaszerezze a választók bizalmát és reményét arra nézve, hogy az USR be tudja váltani a kezdeti ígéreteit: a politikai osztály és így a román állam megreformálását.

A tisztújítást eredetileg októberben tartották volna, azonban a párt végül úgy döntött, hogy mivel a 2024-es választásokig stabil vezetésre lenne szükségük, az építkezést már hamarabb meg kell kezdeniük – közölte Cătălin Drulă ideiglenes elnök, aki hiteles ellenzéket szeretne, az általa katasztrofálisnak tartott kormányzással szemben.

Az előrehozott választás pedig Drulă szempontjából is fontos, mert az utóbbi időben folyamatosan nőtt az elégedetlenség a párton belül, ami már Dacian Cioloșék kilépéséhez is vezetett.

Ez utóbbira utalva az elnök azt mondta, az energiáikat nem szabad belső vitákra pazarolni, 100 százalékban a rendszer elleni küzdelemre kell összpontosítaniuk.

A tisztújító többfordulós lesz, az elsőre július 6-10. között, a 2.-ra július 11-15. között, valamint az online választási kongresszusra július 16-án kerül sor – közölte az USR.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!