Alapfokon elítélték a háromszéki fogyasztóvédelem ittasan fülön csípett vezetőjét

2022. június 13. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alapfokú ítélet született Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője ellen hivatalból indított perben – írja a Háromszék napilap.

Diacon közel négy évvel ezelőtt vezetett ittasan, a 2018-as Réty Községi Napok után bár felajánlották, hogy elviszik, ő saját autójával távozott. A beszámoló szerint, a láthatóan ittas állapotban lévő főfogyasztóvédő nem sokkal később háromszor hajtott neki egy parkoló autónak. A közlekedésrendészet alkoholszondája a lap szerint 1,2 mg/l szesztartalmat mért, ami a hatóság által nem ismertetett vérvétel eredménye ennél még több is lehetett.

A lap szerint Diacon hosszas bírósági procedúra után enyhe büntetést kapott alapfokon, mivel a véralkoholszintje akár kettő, háromszorosa is lehetett a bűncselekmény 0,8 ezrelékben megállapított küszöbértékéhez képest. Ez az alkoholszint a KRESZ szerint 1-5 év közötti börtönbüntetéssel is járhat.

A fogyasztóvédelmi vezetőre, a Sepsiszentgyörgyi Bíróság 200 napi, egyenként 25 lejes (összesen 5000 lej) pénzbüntetést rótt ki rá alapfokon, és az összeget két év alatt részletfizetéssel is lehet törleszteni, amennyiben véglegessé válna az ítélet. Továbbá 1100 lej perköltség megtérítésére is kötelezték.

Az ítélet tíz napon belül megfellebbezhető mind Diacon, mind az ügyészség részéről.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!