Hevesen reagált a büntetés-végrehajtási szakszervezet arra, hogy Udrea többször is börtönök állapotára hivatkozva próbált menekülni

2022. június 12. – 20:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az 10 éven keresztül ellopott közpénzt a börtönkörülmények javítására is lehetett volna fordítani”, reagált Cosmin Dorobanţu, a Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Szövetségének elnöke a szervezet honlapján. Dorobanţu annak kapcsán tett igencsak heves nyilatkozatot, hogy az elmúlt időszakban Elena Udrea gyakran támadta a romániai büntetés-végrehajtási intézményeket az azokban uralkodó állapotok miatt.

Elena Udrea április elején hagyta el az országot, néhány órával azelőtt, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította a semmisségi folyamodványát a Bute-gálaként ismert ügy bűnvádi perében, ami azt jelentette, hogy le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését. A bolgár hatóságok április 7-é elfogták a korábbi minisztert, aki a kiadatási perében a rendre a romániai börtönökben tapasztalható állapotokra is hivatkozva próbálta megúszni, hogy visszahozzák Romániába. Végül pénteken úgy döntött a szófiai táblabíróság, hogy kiadják Udreát Romániának.

A közleményében Dorobanțu azt is részletesen leírja, hogy milyen állapotok várnak Udreára a Târgșorul Nouban található női börtönben. Szerinte jobb körülményekre számíthat, mint az „idősek az idősotthonokban” vagy a „betegek az egészségügyi minisztériumhoz tartozó kórházakban”. Leírása szerint Udrea először egy legalább 4 négyzetméteres szobába kerül karanténba 21 napra, ezen idő alatt felmérik az egészségügyi, pszichológiai és szociális állapotát, képzettségét, majd ennek alapján határoznak meg számára tevékenységeket és programokat.

Többek között azt írják, a börtöncellákban minden személynek külön ágyat biztosítanak. A cellák speciális bútorokkal, fűtéssel és higiéniai eszközökkel vannak felszerelve. Minden fogvatartottnak állandó hozzáférése van az ivóvízhez, és naponta biztosítanak számukra meleg vizet a fürdéshez. Napi háromszori változatost étkezést kapnak.

„Igaz, hogy nincs olyan börtönrendszerünk, amilyet az igazságszolgáltatás által bizonyítottan bűnöző politikusok szeretnének, de az Elena Udrea és politikai klientúrája által 10 éven keresztül ellopott közpénzeket a fogva tartási- és a munkakörülmények javítására is lehetett volna fordítani, és akkor talán ma a norvéghoz hasonló börtönrendszerünk lenne”- jegyzi meg dühösen a közlemény, ami azt is szóvá teszi, hogy szokássá vált a politikusok körében a börtönkörülményekre hivatkozva menekülni a börtön elől.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!