Kiadják a bolgár hatóságok Elena Udrea egykori minisztert

2022. június 10. – 18:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A bolgár hatóságok kiadják Romániának a korrupció miatt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélt Elena Udreát, tájékoztat az Agerpres.

A volt turisztikai miniszter kiadatási perében pénteken hirdetett jogerős ítéletet a szófiai táblabíróság. Pénteken egyébként Udrea tett még egy kísérletet arra, hogy meggyőzze a bírákat, ne küldjék vissza Romániába. Azt kérte a három bolgár bírótól, hogy forduljanak előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel az Európai Unió Bíróságához (EUB) az övéhez hasonló helyzetek uniós szinten egységes kezelése érdekében. Azt mondta, többen vannak hozzá hasonló helyzetben az EU számos országában, és úgy véli, szükség van egy döntésre, amely egységesen szabályozná a kiadatási kérelmek elbírálását. Azt is kérte, hogy a döntéshozatalig engedjék szabadon, ez ugyanis az EUB-nál legalább néhány hónapig, de akár egy-két évig is elhúzódhat.

Udrea arról is beszélt a bolgár bíráknak, hogy romániai pere során számos „visszaélést” követtek el ellene, és arra kérte őket, hogy utasítsák el a román hatóságok kiadatási kérelmét.

Elena Udrea április elején hagyta el az országot, néhány órával azelőtt, hogy a legfelsőbb bíróság elutasította a semmisségi folyamodványát a Bute-gálaként ismert ügy bűnvádi perében, ami azt jelentette, hogy le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését.

A bolgár hatóságok április 7-án fogták el a bolgár-görög határon. Blagoevgrad kerületi törvényszéke jóváhagyta a nevére kiadott kiadatási kérelmet, Udrea ügyvédei azonban fellebbezést nyújtottak be a döntés ellen, így került az ügy a szófiai táblabírósághoz.

„Úgy tűnik, nem létezik számára igazszágszolgáltatás Romániában vagy Bulgáriában”

- nyilatkozta Udrea a sajtó képviselőinek a döntéssel kapcsolatban a szófiai táblabíróság épületének a folyosóján az ítélethirdetést követően.

„Az elkövetkező napokban üzenni fogok azoknak, akik nyomást gyakoroltak a bírókra, illetve a bíróknak, akik engedtek ennek a nyomásnak. Az április 7-ei döntéskor nyomásgyakorlás történt” – mondta a tárgyalóteremből megbilincselt kezekkel kivezetett Udrea.