Beomlott egy frissen felújított híd Neamț megyében miközben két gépjármű haladt rajta

2022. június 9. – 16:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Beomlott csütörtök délután a néhány hónappal ezelőtt teljesen felújított, a Neamţ megyei Luţca és Sagna településeket összekötő, Szeret folyón átívelő híd, miközben egy teherautó és egy furgon haladt rajta.

A Neamţ megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője, Irina Popa hadnagy az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a teherautó sofőrje megsérült, a szemtanúk szedték ki a járműből. Az 56 éves férfit a SMURD egy mentőcsapata kórházba szállította.

A helyszínre kiszálló Adrian-Vasile Niţă prefektus elmondta, ellenőrzik, nem rekedt-e más jármű a romok alatt, „de az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy nem”.

A közlekedési rendőrök a DN 15D jelzésű, Roman – Gâdinţi országút felé terelik a forgalmat a DJ 207A megyei útról, amelyen a beszakadt híd van.

Ionuț Ciurea, a Pro Infrastruktúra Egyesület elnöke májusban, egy Vrancea megyei híd beomlása után azt nyilatkozta, hogy a romániai hidak harmadát le kellene zárni, mert nem biztonságosak. Állítása szerint az országban található 4500 közúti híd közül mindössze 30 százalék van kifogástalana állapotban, 38 százalékuk ugyan kielégítő az állapota, de karbantartási munkák hiányában nagyon gyorsan tönkre mehetnek.

Fejlesztési tárca: a csütörtökön beomlott Neamţ megyei közúti híd felújítási munkálatait hivatalosan nem adták át

A tárca azt is bejelentette, hogy Cseke Attila miniszter utasította az építésfelügyeleti hatóság képviselőit, hogy sürgősen szálljanak ki a helyszínre és ellenőrizzék a munkálatok állapotát.

„A fejlesztési minisztérium álláspontja szerint a beruházási cél nem teljesült, mivel a munkálatok befejezéséről nem nyújtották be az átadási-átvételi jegyzőkönyvet. A hídon végzett munkálatok nem fejeződtek be és nem is adták át azokat, tehát a hidat nem kellett volna használatba adni. A Szeret folyó felett Luţca településnél átívelő közúti híd felújítását a Helyi Fejlesztések Országos Programon keresztül finanszírozzák” – olvasható a tárca közleményében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!