Utcai gyümölcsfák kivágásával is távol tartanák a medvéket Tusnádfürdőn

2022. április 19. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy gyümölcsfát vágnak ki Tusnádfürdő közterületeiről, hogy ezzel is távol tartsák a medvéket a várostól – jelentette be az elmúlt napokban a város önkormányzata. Butyka Zsolt polgármester elmondása szerint más intézkedéseket is terveznek, hogy távol tartsák az állatokat a településtől.

A város tavaly hozott lére egy munkacsoportot annak feltárásra, hogyan lehetne megszüntetni azokat az okokat, amelyek a városba, az ott élő vagy kiránduló emberek közelébe vonzzák a nagyvadakat. „Már egy éve csak a medvékkel foglalkoznak, szőr- és székletmintát gyűjtenek, illetve elemeznek” – magyarázta a Transtelex megkeresésére Butyka, aki hangsúlyozta: „Nem az a célunk, hogy megöljük a medvéket, azt szeretnénk megoldani, hogy lerövidítsük a tartózkodási idejüket a város területén. Olyan megoldásokat akarunk találni, ami számukra is hasznos.”

A polgármester tájékoztatás szerint több olyan tényezőt is sikerült megnevezni, ami az emberek közelébe vonzzák a medvéket, és ezeket igyekeznek megszüntetni. Ezek közé az okok közé tartoznak az utak és utcák mentén lévő gyümölcsfák, amik a gyümölcsérés időszakában az városba bejáró medvék táplálékának a 70%-át biztosították. Ezekből azonosítottak be 24 darabot, ezeket a fákat most ki fogják vágni.

„Azt a gyümölcsöt, ami magánterületen, udvarokon érik, betakarítják a lakosok, viszont problémát jelentenek a közterületen lévő elöregedett almafák és szilvafák. Ezeket fogjuk kivágni, és helyettük olyan fákat ültetünk, amelyek nem csalogatják a medvéket” – mondta a polgármester.

A polgármester beszélt a medvebiztos szemetesek kihelyezéséről is. Állítása szerint a korábban kihelyezett harang alakú, medvebiztosnak tartott kukákat a medvék ki tudják nyitni, azok nem váltak be. „Most úgy néz ki, hogy mi is rajta vagyunk a környezetvédelmi minisztérium tesztprogramján, amelynek keretében föld alatti kukákat fognak kihelyezni a hozzánk hasonló zónákba” – magyarázta. Elmondása szerint tavaly már felszerelték két földalatti kukának a felső részét, hogy teszteljék a medvéket. „Ha a medve azt is ki tudja nyitni, akkor értelmetlen annyi pénzt belefektetni. Elég sokat próbálkoztak, mert elég nagy medvejárás volt nálunk tavaly, de nem tudták kinyitni, tehát úgy néz ki, az a része rendben lesz. A kukák földalatti részét lezáró gumirétegét, amely a szagok terjedését hivatott megakadályozni, meg fogják duplázni” – mondta. A polgármester úgy becsüli, hogy 6-8 ilyen szeméttároló helyszín kialakításával már az egész várost le tudnák fedni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!