Utcai gyümölcsfák kivágásával is távol tartanák a medvéket Tusnádfürdőn

2022. április 19. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonnégy gyümölcsfát vágnak ki Tusnádfürdő közterületeiről, hogy ezzel is távol tartsák a medvéket a várostól – jelentette be az elmúlt napokban a város önkormányzata. Butyka Zsolt polgármester elmondása szerint más intézkedéseket is terveznek, hogy távol tartsák az állatokat a településtől.

A város tavaly hozott lére egy munkacsoportot annak feltárásra, hogyan lehetne megszüntetni azokat az okokat, amelyek a városba, az ott élő vagy kiránduló emberek közelébe vonzzák a nagyvadakat. „Már egy éve csak a medvékkel foglalkoznak, szőr- és székletmintát gyűjtenek, illetve elemeznek” – magyarázta a Transtelex megkeresésére Butyka, aki hangsúlyozta: „Nem az a célunk, hogy megöljük a medvéket, azt szeretnénk megoldani, hogy lerövidítsük a tartózkodási idejüket a város területén. Olyan megoldásokat akarunk találni, ami számukra is hasznos.”

A polgármester tájékoztatás szerint több olyan tényezőt is sikerült megnevezni, ami az emberek közelébe vonzzák a medvéket, és ezeket igyekeznek megszüntetni. Ezek közé az okok közé tartoznak az utak és utcák mentén lévő gyümölcsfák, amik a gyümölcsérés időszakában az városba bejáró medvék táplálékának a 70%-át biztosították. Ezekből azonosítottak be 24 darabot, ezeket a fákat most ki fogják vágni.

„Azt a gyümölcsöt, ami magánterületen, udvarokon érik, betakarítják a lakosok, viszont problémát jelentenek a közterületen lévő elöregedett almafák és szilvafák. Ezeket fogjuk kivágni, és helyettük olyan fákat ültetünk, amelyek nem csalogatják a medvéket” – mondta a polgármester.

A polgármester beszélt a medvebiztos szemetesek kihelyezéséről is. Állítása szerint a korábban kihelyezett harang alakú, medvebiztosnak tartott kukákat a medvék ki tudják nyitni, azok nem váltak be. „Most úgy néz ki, hogy mi is rajta vagyunk a környezetvédelmi minisztérium tesztprogramján, amelynek keretében föld alatti kukákat fognak kihelyezni a hozzánk hasonló zónákba” – magyarázta. Elmondása szerint tavaly már felszerelték két földalatti kukának a felső részét, hogy teszteljék a medvéket. „Ha a medve azt is ki tudja nyitni, akkor értelmetlen annyi pénzt belefektetni. Elég sokat próbálkoztak, mert elég nagy medvejárás volt nálunk tavaly, de nem tudták kinyitni, tehát úgy néz ki, az a része rendben lesz. A kukák földalatti részét lezáró gumirétegét, amely a szagok terjedését hivatott megakadályozni, meg fogják duplázni” – mondta. A polgármester úgy becsüli, hogy 6-8 ilyen szeméttároló helyszín kialakításával már az egész várost le tudnák fedni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!