Frissítve: Egy használaton kívüli kéményből eredt a iaşi-i gyermekkórház egyik épületrészébe beszivárgott füst

2022. június 3. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés (2): Katasztrófavédelem: Egy használaton kívüli kéményből eredt a iaşi-i gyermekkórház egyik épületrészébe pénteken beszivárgott füst.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az épületen felújítási munkálatokat végző cég a használaton kívüli kémény tisztításán dolgozott, amikor az egyik munkás tévedésből megfordította a légáram irányát a ventillátornál, így a füst és a korom a műszaki szobákba, majd a közös helyiségekbe került.

Tűz nem keletkezett, senki nem szorult orvosi ellátásra, senki nem szenvedett füstmérgezést – hangsúlyozták a tájékoztatásban.

Ötven gyermek és 150 felnőtt önként elhagyta az épületet, az utolsó emeletet nem kellett evakuálni – közölte még a katasztrófavédelem.

Frissítés (1): Alina Belu kórházmenedzser szerint az incidens mindössze 10 percet tartott, sűrű füst keletkezett, de rövid időn belül sikerült megszüntetni, kiszellőztetni – nyomatékosította.

A már átadott és használatban levő épületrészben nem keletkeztek károk, tűz nem volt, nincsenek sérültek, és senki nem szenvedett füstmérgezést – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a korom eltávolítása és fertőtlenítés után ismét el tudják látni a betegeket.

A iaşi-i gyermekkórház a legnagyobb ilyen jellegű egészségügyi intézmény Moldvában. A kórház épületét 1970-ben adták használatba, és azóta nem végeztek jelentősebb felújításokat 2019-ig, amikor elkezdődtek a korszerűsítési munkálatok egy, a Regionális Operatív Program révén finanszírozott, összesen 27 millió euró értékű projekt keretében. A munkálatok kivitelezési ideje 44 hónap, mely idő alatt az intézmény tevékenysége nem áll le, csak szűkítik azt.

Az eredeti hír: Füst keletkezett pénteken a iaşi-i gyermekkórház épületében – közölte a katasztrófavédelem (ISU) – közölte az Agerpres.

Az egészségügyi intézmény új szárnyának első emeletén észlelték a füstöt, amely miatt 50 gyermeket és mintegy 150 felnőttet (hozzátartozók és a személyzet tagjai) kellett kimenekíteni az épületből.

Senki nem sérült meg, és füstmérgezéses esetet sem jelentettek – közölte a iaşi-i katasztrófavédelem szóvivője, Georgică Onofreiasa.

Mintegy 50 tűzoltó vonult ki a helyszínre, a füst eredetét még vizsgálják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!