Bízik az ukrán győzelemben a romániaiak többsége, és további NATO csapatokat is szívesen fogadnának

2022. június 2. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak több mint 70 százaléka úgy véli, hogy Oroszország felelős az ukrajnai háborúért, és több mint fele szerint Ukrajna fogja megnyerni a háborút – derül ki a Digi24 által ismertetett INSCOP közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint Oroszország győzelmében 26 százalék bízik, 22 százaléka pedig úgy gondolja, az oroszok nukleáris fegyvereket fognak használni Ukrajnában a háború megnyeréséhez. A válaszadók közel háromnegyede (73,5%) viszont nem hiszi, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vetne be Ukrajnában.

Moldova Köztársaság esetében is hasonlóan derűlátóak: mindössze 23 százalék véli úgy, hogy Oroszország elfoglalja a szomszédos országot, több mint kétharmaduk (67%) nem ért egyet ezzel. Azzal viszont a romániaiak döntő többsége egyetért (87%), hogy az orosz vezetőket el kell ítélni háborús bűncselekmények miatt.

Ugyanakkor a válaszadók 65 százalékának jó véleménye van arról, hogy a NATO és az Egyesült Államok február óta csapatokat küld Romániába, mert abban bíznak, hogy azok majd megvédik a Romániát az orosz csapatoktól. A külföldi egységek fogadásával kapcsolatos pozitív vélemény idén februárhoz képest tovább nőtt, akkor 59 százalék osztotta ezt a véleményt. Oroszországtól tartva viszont jelenleg is 32 százalék ellenzi a NATO és az amerikai csapatok behozatalát az országba.

A felmérésből az is kiderült, hogy amennyiben megtámadnának egy NATO-tagállamot, 51 százalék gondolja úgy, hogy ez esetben Romániának teljesítenie kell a NATO-tagállamként fennálló kötelezettségeit, és katonailag is segítenie kellene a megtámadott országot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!