Tiltakoznának a tanárok, mert a kormány júliustól mindössze 65 lejjel növelné a fizetésüket

2022. június 2. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagban mindössze 65 lejjel nő a tanügyi alkalmazottak fizetése július elsejétől, ennyit tesz ki ugyanis esetükben az egységes bértörvény alapján megszabott bérkülönbözet egynegyede – közölték csütörtökön a szakszervezetek, és nagyszabású tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba szeptemberre, ha a kormány nem ül tárgyalóasztalhoz velük – írja az Agerpres.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség közös közleményében felrótta, hogy bár már eltelt egy hét a kormány épülete előtt több mint 1200 tanügyi dolgozó részvételével megtartott tiltakozó megmozdulás óta, egyik illetékestől sem kaptak választ követeléseikre. Úgy vélik, ez a kormánynak az ágazattal szembeni közönyéről, az oktatásban dolgozók és általában a rendszerrel szembeni megvetéséről tanúskodik. „Tisztában vagyunk azzal, hogy Románia nehéz gazdasági helyzetben van, de ez nem ok arra, hogy mellőzzenek bennünket és elutasítsák a párbeszédet” – fogalmaztak.

Hozzátették, az állami szektorban dolgozók közül a tanügyi alkalmazottaknak a legalacsonyabb bérük, ezért remélték, hogy a kormány – az év eleji tüntetések után tett ígéretének megfelelően – erőfeszítéseket fog tenni a bértörvény maradéktalan alkalmazása érdekében, erre azonban már nem fog sor kerülni.

„A kormánykoalíció által oly sokat hangoztatott béremelések ellenére a tanügyi alkalmazottak valójában a fennmaradó bérkülönbözet mindössze egynegyedét kapják meg július 1-jétől, ami azt jelenti, hogy átlagban 65 lejjel nő a nettó fizetésük. Ez az összeg az oktatásban dolgozók megalázásának egy újabb formája!” – áll a szakszervezetek közleményében.

A jelentős áremelkedések mellett a vásárlóerő olyannyira csökkent, hogy a munkavállalók többségének gondot okoz a tisztességes megélhetés biztosítása – nyomatékosították.

Ha a kormány illetékesei nem ülnek tárgyalóasztalhoz a közeljövőben a szakszervezeti szövetségek képviselőivel, és nem találnak megoldást bérköveteléseikre, szeptemberben nagyszabású tiltakozó akciókat robbantanak ki – áll a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!