Elfogadta a kormány a városok közötti ingázást is megkönnyítő tervezetet

2022. június 2. – 19:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta a kormány csütörtöki ülésén a nagyvárosok körüli metropolisz-övezetek megalakulását, hatásköreit és finanszírozását szabályozó törvénytervezetet.

„A tömegközlekedés nem áll meg egy város határában, az ingázást meg kell oldani, a nagyvárosok és az azok környékén található kisebb települések infrastruktúrája szorosan összefügg, így közös tervezésre, cselekvésre és finanszírozásra van szükség. Ezért javasoltuk a ma elfogadott jogszabálytervezetet. Jobb szolgáltatásokat biztosíthatunk ezáltal” – idézte az RMDSZ közleménye Cseke Attila fejlesztési minisztert.

A fejlesztési minisztérium által kidogozott tervezet a nagyvárosokban dolgozók, az azok környékén lakók közlekedési lehetőségei, illetve a nagyvárosok mellett működő nagyberuházások adópolitikája és a településeket összekötő infrastruktúra javítását, fejlesztését szolgálja – nyilatkozta a kormányülést követően Cseke Attila tárcavezető.

A tervezet szerint metropolisz-övezetet alakíthat ki a főváros, minden megyeszékhely és municípium az őt körülvevő kisebb településekkel közösen. A két municípium közötti települések választhatnak, hogy melyikkel alakítanak metropolisz-övezetet, illetve a már megalakított övezetek megmaradhatnak az új jogszabály hatályba lépése után is.

Cseke Attila rámutatott: a jogszabály része a Románia által a helyreállítási tervben vállalt közigazgatási reformoknak. A tervezetet a parlamentnek is el kell fogadnia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!