Szabadlábon várhatja Oprescu, hogy kiadják Romániának

2022. június 1. – 11:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óvadék ellenében szabadlábon várhatja a Romániának történő kiadatását Sorin Oprescu, Bukarest volt főpolgármestere – döntött szerdán az Athéni Táblabíróság. A döntés értelmében a Romániában elítélt, de Athénban elfogott Oprescunak a kiadatási eljárás lezárultáig nem szabad elhagynia Görögországot, minden hónapban előre meghatározott időintervallumban jelentkeznie kell a rendőrségen. A Hotnews szerint Oprescu 5000 euró óvadékot fizet ki azért, hogy szabadlábon várhassa az eljárás végét.

Sajtóbeszámolók szerint a volt politikus az Athéni Táblabíróságon a romániai börtönkörülményekre panaszkodott. „A mellékhelyiségeknek nincs ajtaja, egy cellában 8 négyzetméteren 8 személyt helyeznek el. A burgonyát burgonyával, a rizst rizzsel adják minden nap, vagyis olyan ételeket, amiket nekem nem szabad megennem. Ha a családom hoz is valamit, megromlik, mert nincs hűtőszekrény” – panaszkodott Oprescu az Antena 3 felvétele szerint, majd azt is megjegyezte, hogy amennyiben a Romániának történő kiadása mellett döntenek, akkor már csak post mortem eljárás keretében van esélye jogorvoslatra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oprescut jogerősen 10 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte a bukaresti táblabíróság május közepén egy több mint hat éve húzódó korrupciós perben. A politikus ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó, mintegy 25 000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától. Oprescut 2019-ben alapfokon 5 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, ezt a büntetést súlyosbította a táblabíróság 10 év 8 hónapra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!