Szabadlábon várhatja Oprescu, hogy kiadják Romániának

2022. június 01. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Óvadék ellenében szabadlábon várhatja a Romániának történő kiadatását Sorin Oprescu, Bukarest volt főpolgármestere – döntött szerdán az Athéni Táblabíróság. A döntés értelmében a Romániában elítélt, de Athénban elfogott Oprescunak a kiadatási eljárás lezárultáig nem szabad elhagynia Görögországot, minden hónapban előre meghatározott időintervallumban jelentkeznie kell a rendőrségen. A Hotnews szerint Oprescu 5000 euró óvadékot fizet ki azért, hogy szabadlábon várhassa az eljárás végét.

Sajtóbeszámolók szerint a volt politikus az Athéni Táblabíróságon a romániai börtönkörülményekre panaszkodott. „A mellékhelyiségeknek nincs ajtaja, egy cellában 8 négyzetméteren 8 személyt helyeznek el. A burgonyát burgonyával, a rizst rizzsel adják minden nap, vagyis olyan ételeket, amiket nekem nem szabad megennem. Ha a családom hoz is valamit, megromlik, mert nincs hűtőszekrény” – panaszkodott Oprescu az Antena 3 felvétele szerint, majd azt is megjegyezte, hogy amennyiben a Romániának történő kiadása mellett döntenek, akkor már csak post mortem eljárás keretében van esélye jogorvoslatra.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oprescut jogerősen 10 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte a bukaresti táblabíróság május közepén egy több mint hat éve húzódó korrupciós perben. A politikus ellen 2015-ben emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádhatóság szerint 2015 szeptemberében Oprescu ciolpani-i otthonában különféle korrupciós ügyletekből származó, mintegy 25 000 eurót vett át beosztottjától, az akkor a temetők kezelésével foglalkozó igazgatóságot vezető Bogdan Popától. Oprescut 2019-ben alapfokon 5 év 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, ezt a büntetést súlyosbította a táblabíróság 10 év 8 hónapra.