Népszámlálás: jó a magyar részvétel, ezek a megyék és nagyvárosok teljesíthettek a legjobban az önkitöltős szakaszban

2022. június 1. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

A népszámlálás önkitöltős szakaszában a magyar részvétel becslések szerint 67%-os volt, ami jóval meghaladja az 58%-os országos átlagot – derül ki az RMDSZ keddi közleményéből. A megyék magyarságaránya szerint becsülve összesen mintegy 800 „magyar kérdőív” érkezhetett be a Statisztikai Intézet rendszerébe, ebből 340 ezret egyénileg, otthonról, további 460 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Azonban a magyarok körében is jelentős, megközelítőleg 100 ezerre tehető azoknak a kérdőíveknek a száma, amelyek hiányosan vagy többszörösen voltak beküldve, ezért nem lettek érvényesítve, vagy az üres lakásokra vonatkoztak.

A jó magyar részvétel abból is kitűnik, hogy a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye nagyon jól teljesített az országos rangsorban: Hargita 73, Kovászna 71%-os részvételi aránnyal a második, illetve harmadik helyen zárták az első fázist. Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros megye a hatodik helyen végzett, mindhárman 65%-ot meghaladó részvételi aránnyal. Szilágy a tizenkettedik, Szatmár pedig a tizenharmadik helyezéssel fejezték be az első szakaszt, mindkettő 60% feletti részvétellel. Ezt mutatja az alábbi ábra:

Becsült részvétel a népszámlálás önkitöltős szakaszában – Ábra: Népszámlálás.ro
Becsült részvétel a népszámlálás önkitöltős szakaszában – Ábra: Népszámlálás.ro

Ami a nagyvárosokat illeti, Sepsiszentgyörgyön 81, Csíkszeredában 77, Aradon 75, Marosvásárhelyen 74, Brassóban 72, Nagyváradon 71, Szatmárnémetiben 70, Zilahon 68, Kolozsváron 67, Nagybányán 62, Temesváron 61%-ra becsülhető a részvétel.

Arról, hogy a következő, május 31-én kezdődő személyes lekérdezéses szakaszban milyen három kérdésre kell nagyon de nagyon figyelni, itt írtunk részletesen. A számlálóbiztosok egyébként kedden kezdtek házról házra járni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!