Népszámlálás: jó a magyar részvétel, ezek a megyék és nagyvárosok teljesíthettek a legjobban az önkitöltős szakaszban

2022. június 1. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

A népszámlálás önkitöltős szakaszában a magyar részvétel becslések szerint 67%-os volt, ami jóval meghaladja az 58%-os országos átlagot – derül ki az RMDSZ keddi közleményéből. A megyék magyarságaránya szerint becsülve összesen mintegy 800 „magyar kérdőív” érkezhetett be a Statisztikai Intézet rendszerébe, ebből 340 ezret egyénileg, otthonról, további 460 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Azonban a magyarok körében is jelentős, megközelítőleg 100 ezerre tehető azoknak a kérdőíveknek a száma, amelyek hiányosan vagy többszörösen voltak beküldve, ezért nem lettek érvényesítve, vagy az üres lakásokra vonatkoztak.

A jó magyar részvétel abból is kitűnik, hogy a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye nagyon jól teljesített az országos rangsorban: Hargita 73, Kovászna 71%-os részvételi aránnyal a második, illetve harmadik helyen zárták az első fázist. Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros megye a hatodik helyen végzett, mindhárman 65%-ot meghaladó részvételi aránnyal. Szilágy a tizenkettedik, Szatmár pedig a tizenharmadik helyezéssel fejezték be az első szakaszt, mindkettő 60% feletti részvétellel. Ezt mutatja az alábbi ábra:

Becsült részvétel a népszámlálás önkitöltős szakaszában – Ábra: Népszámlálás.ro
Becsült részvétel a népszámlálás önkitöltős szakaszában – Ábra: Népszámlálás.ro

Ami a nagyvárosokat illeti, Sepsiszentgyörgyön 81, Csíkszeredában 77, Aradon 75, Marosvásárhelyen 74, Brassóban 72, Nagyváradon 71, Szatmárnémetiben 70, Zilahon 68, Kolozsváron 67, Nagybányán 62, Temesváron 61%-ra becsülhető a részvétel.

Arról, hogy a következő, május 31-én kezdődő személyes lekérdezéses szakaszban milyen három kérdésre kell nagyon de nagyon figyelni, itt írtunk részletesen. A számlálóbiztosok egyébként kedden kezdtek házról házra járni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!