Károly herceg: Erdélyben az emberek még harmóniában élnek a természettel

2022. május 30. – 19:59

Károly herceg: Erdélyben az emberek még harmóniában élnek a természettel
Károly herceg sétára indul a zalánpataki birtoka körül. Mellette – többek között – gróf Kálnoky Tibor – Fotó: Kátai Edit / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Románia egyedi biodiverzitását méltatta Károly brit királyi herceg Nagyszebenben mondott hétfői beszédében, ahol románul is mondott néhány szót. A brit trónörökös azt mondta románul: „Nagy öröm számomra ismét Romániában lenni, három év távollét után. Gondolatban veletek voltam ez alatt a nehéz időszak alatt” – mondta román nyelven Károly herceg beszéde kezdetén.

A walesi herceg – Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel együtt – Európa legnagyobb újraerdősítési projektjének nyitóünnepségén vett részt Nagyszebenben.

Károly herceg beszédében felhívta a hallgatóság figyelmét Románia élővilágának sokféleségére, amely egyedi Európában. Említést tett a romániai öreg erdőkben élő nagytestű emlősökről (a medvékről, farkasokról, hiúzokról), valamint a vadvirágok változatos fajtáiról, amelyek szerinte az ősrégi tájak látványát nyújtják.

„Ezek az ökoszisztémák, ez a biodiverzitás megérdemli, hogy odafigyeljünk rá, mert most a pusztítás veszélye fenyegeti, súlyosan”

– mondta. Ugyanakkor elismerően szólt a jól konzervált romániai tájakról, hangsúlyozta, hogy Romániában 200 lepkefajta él, szemben Nagy-Britanniával, ahol csak 40 fajta él, és azt mondta, hogy „Erdélyben az emberek még harmóniában élnek a természettel”.

A brit korona örököse ugyanakkor felhívta a figyelmet a körforgásos gazdaságra való áttérés sürgető voltára is, és kihangsúlyozta, hogy ehhez paradigmaváltásra van szükség.

Az ünnepségnek a Nagyszebeni Állami Filharmónia adott otthont, és a szervezők egy új tanulmányt mutattak be az erdők biodiverzitásával kapcsolatos közpolitikákról.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!