Mintegy 700 ezer magyar töltötte ki online a népszámlálási kérdőívet

2022. május 28. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 700 ezer romániai magyar töltötte ki online a népszámlálási kérdőívet, tájékoztat a Népszámlálás.ro oldal.

Az összeírás önkitöltős szakasza május 27-én, pénteken zárult. A március 14-én kezdődő önkitöltős rész eredetileg május 15-ig tartott volna, de néhány nappal a határidő előtt a „nagy érdeklődésre való tekintettel” az Országos Statisztikai Intézet meghosszabbította egészen május 27-ig.

Az elmúlt időszakban intenzív kampányt folytatott az RMDSZ és a Népszámlálás.ro csapata, hogy már online minél többet kitöltsék, és ne várják meg a személyes lekérdezést, a 2011-es cenzushoz hasonló hagyományos adatfelvételt.

Korábban Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora azzal magyarázta az online adatrögzítést fontosságát, hogy hagyományos adatfélvétel számlálóbiztosainak a számát alultervezték, míg legutóbbi, 2011-es népszámláláskor százezer számlálóbiztost alkalmaztak, most mindössze körülbelül húszezret. „Ha nagyon alacsony marad az online kitöltés aránya egy-egy településen, akkor nagyon nagy volumenű munka marad a számlálóbiztosokra, és teljesen irreális, hogy le tudják kérdezni a teljes lakosságot. Pedig a cél az, hogy a számlálóbiztosok mindenkihez eljussanak” – nyilatkozta. Számításaik szerint 2011-ben a lakosság 6 százalékát, mintegy 1,2 millió személyt, köztük körülbelül 50 ezer magyart nem sikerült lekérdezni, az adataikat pedig utólag, különféle hivatalos nyilvántartásokból „emelték be” a statisztikákba. Ennek az 1,2 millió embernek a nemzetiségét vagy a felekezetét a mai napig nem lehet tudni.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy „versenyhelyzetben vagyunk a románokkal”.

„Ha nem kérdeznek le mindenkit egy-egy településen, akkor nem mindegy, hogy hány magyarnak a nemzetiségét sikerült rögzíteni, ugyanis az etnikai arányokat csak azoknak a száma alapján számítják ki, akik ténylegesen válaszoltak a kérdőívre. Tehát ha egy adott településen a magyarok a románoknál nagyobb arányban töltötték ki a kérdőíveket, illetve nagyobb arányban jutott el hozzájuk számlálóbiztos, akkor helyzetelőnybe kerülhetnek, mert a jelenleginél nagyobbra nőhet a hivatalos arányuk. Ez fordítva is igaz” – magyarázta.

Forrás: népszámlálás.ro
Forrás: népszámlálás.ro

A Népszámlálás.ro legutóbbi, május 24-i tájékoztatása szerint a romániai magyarok részvétele átlag feletti volt. A 41 megyét és a fővárost összesítő rangsorban Hargita a második (67,5%), Kovászna a harmadik (64,2%), Bihar a negyedik (61,3%), Kolozs az ötödik (61,1%), Maros a hetedik (59,4%), Szilágy a tizenegyedik(56,4) és Szatmár a tizennegyedik (55,7%) helyet foglalta el. A rangsorolást egyébként Brassó megye vezette 67,9%-kal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!