Átrendeződések a liberális pártban: Lucian Bode belügyminiszter lett az alakulat főtitkára

2022. május 27. – 14:03

frissítve

Átrendeződések a liberális pártban: Lucian Bode belügyminiszter lett az alakulat főtitkára
Lucian Bode belügyminiszter a Nemzeti Liberális Párt Országos Tanácsán, Brassópojánán – Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL Országos Tanácsa pénteken szavazással döntött arról, hogy Lucian Bode lesz a párt új főtitkára, Dan Motreanu – a politikai stratégiáért felelős első alelnök és Virgil Guran szenátor – a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnök. A Szilágyságból származó Bode, a belügyminiszteri tárca vezetője egyedül indult, míg Motreanu, liberális europarlamenti képviselő Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszalépéséből profitált.

Az ülés során Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszavonta a politikai stratégiáért felelős első alelnöki tisztségre, Ben Oni Ardelean és Sorin Moldovan pedig a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnöki tisztségre benyújtott jelölését, annak ellenére, hogy a G4Media forrásai szerint Virgil Popescu volt Nicolae Ciucă pártelnök favoritja a versenyben. Bár élvezte a miniszterelnök támogatását, Virgil Popescu az utolsó pillanatban bejelentette, hogy visszalép a versenytől.

Dan Motreanu több szavazatot kapott a Nemzeti Tanácsban (736), mint Lucian Bode (606), bár mindketten egyedül indultak a választáson az említett tisztségekért.

Ami az alelnöki posztot illeti, Virgil Guran szenátor, a PNL Dâmbovița megyei vezetője 459 szavazattal 129 ellenében megelőzte Virgil Chițac konstancai polgármestert.

Ezek az utolsó belső választások a PNL-ben, amelyek a Nicolae Ciucă pártelnöki posztok betöltéséhez szükségesek, miután a kongresszuson Nicolae Ciucă lett a pártelnök.

Lucian Bode mostanra de facto a párt második legfontosabb emberévé vált, amint az általa betöltött pártbéli és kormányzati tisztsége is jelzi. A jelenlegi pártelnök, Nicolae Ciucă kormányfő lelkesítő beszédben ígérte meg, hogy a liberálisok garantálják a kormánykoalíció stabilitását, és nem adják fel a párt egyetlen elvét sem.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!