Átrendeződések a liberális pártban: Lucian Bode belügyminiszter lett az alakulat főtitkára

2022. május 27. – 13:03

frissítve

Átrendeződések a liberális pártban: Lucian Bode belügyminiszter lett az alakulat főtitkára
Lucian Bode belügyminiszter a Nemzeti Liberális Párt Országos Tanácsán, Brassópojánán – Fotó: Lucian Bode Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A PNL Országos Tanácsa pénteken szavazással döntött arról, hogy Lucian Bode lesz a párt új főtitkára, Dan Motreanu – a politikai stratégiáért felelős első alelnök és Virgil Guran szenátor – a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnök. A Szilágyságból származó Bode, a belügyminiszteri tárca vezetője egyedül indult, míg Motreanu, liberális europarlamenti képviselő Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszalépéséből profitált.

Az ülés során Virgil Popescu energiaügyi miniszter visszavonta a politikai stratégiáért felelős első alelnöki tisztségre, Ben Oni Ardelean és Sorin Moldovan pedig a védelemért és nemzetbiztonságért felelős alelnöki tisztségre benyújtott jelölését, annak ellenére, hogy a G4Media forrásai szerint Virgil Popescu volt Nicolae Ciucă pártelnök favoritja a versenyben. Bár élvezte a miniszterelnök támogatását, Virgil Popescu az utolsó pillanatban bejelentette, hogy visszalép a versenytől.

Dan Motreanu több szavazatot kapott a Nemzeti Tanácsban (736), mint Lucian Bode (606), bár mindketten egyedül indultak a választáson az említett tisztségekért.

Ami az alelnöki posztot illeti, Virgil Guran szenátor, a PNL Dâmbovița megyei vezetője 459 szavazattal 129 ellenében megelőzte Virgil Chițac konstancai polgármestert.

Ezek az utolsó belső választások a PNL-ben, amelyek a Nicolae Ciucă pártelnöki posztok betöltéséhez szükségesek, miután a kongresszuson Nicolae Ciucă lett a pártelnök.

Lucian Bode mostanra de facto a párt második legfontosabb emberévé vált, amint az általa betöltött pártbéli és kormányzati tisztsége is jelzi. A jelenlegi pártelnök, Nicolae Ciucă kormányfő lelkesítő beszédben ígérte meg, hogy a liberálisok garantálják a kormánykoalíció stabilitását, és nem adják fel a párt egyetlen elvét sem.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!