A helyreállítási terv nem támogatja a mezőgazdaságot, mondja a szaktárca vezetője, ezért sürgősen módosítani kellene

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos helyreállítási terv (PNRR) módosítását szorgalmazza Adrian Chesnoiu mezőgazdasági miniszter, mivel az jelenlegi formájában nem támogatja a mezőgazdaságot – tudósít az Agerpres.

„Remélem, hogy a tizenkettedik órában mindenki felébred, és rájön, hogy módosítani kell a helyreállítási terven, amely egyetlen eurócenttel sem támogatja a mezőgazdaságot” – fogalmazott a tárcavezető a Prahova megyei Râfov községben tett pénteki látogatása végén.

A miniszter hangsúlyozta az öntözőrendszerekbe, a jégeső elleni védekezésbe és az eső mesterséges előidézésébe való befektetések fontosságát.

Az élelmiszer-pazarlás kapcsán Adrian Chesnoiu elmondta, évente mintegy 2 milliárd kilogramm élelmet dobnak el Romániában, és ezen csak szemléletformálással lehet változtatni. A fel nem használt, de fogyasztásra alkalmas élelmiszereket el lehet adományozni civil szervezeteknek, étkezdéknek, egyházaknak, és így olyanokhoz kerülnek, akiknek tényleg szükségük van rájuk – nyomatékosította. „Sokkal nagyobb odafigyeléssel kell vásárolnunk, csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van, gondoljunk arra, hogy másoknak is szükségük lehet arra az élelmiszerre. Ha csökken a pazarlás, nő a piacon lévő élelmiszerek mennyisége, és ezáltal automatikusan mérséklődnek az árak” – tette hozzá a miniszter.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!