Mégsem szakad teljesen az USR? Voiculescuék maradnának

2022. május 26. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter, jelenleg az USR Bukarest elnöke csütörtökön délelőtt közölte: több parlamenti képviselő, a fővárosi USR-s vezetők, valamint a helyi önkormányzat képviselői nem fogják követni Dacian Cioloș volt pártelnököt és a – sajtóforrások szerint – csoportosan kilépni készülő EP-képviselőket – írta meg a Hotnews.

„Ez a párt olyan lesz, amilyennek eddig ismertük és azon fogunk dolgozni, hogy együtt építsük fel. Vannak persze javítandó folyamatok, megvitatás előtt álló belső javaslatok, a szervezeti kultúra még mindig formálódik” – áll a Vlad Voiculescu, Diana Buzoianu, Diana Stoica képviselők, Ștefan Pălărie, Simona Spătaru szenátorok, Horia Tomescu alpolgármester, illetve más helyi tanácsosok által aláírt közleményben.

Voiculescuék reakciója azután érkezett, hogy korábbi sajtóinformációk szerint a párt szakadását készíti elő Dacian Cioloș volt elnök. A pártközeli források szerint már régóta tervezik a kilépést, hétfőn este egy szűk körű gyűlésen sikerült egyezségre jutniuk a jövőt illetően. Dacian Cioloș állítólag azt mondta a tárgyalásokon, hogy eljött az ideje egy új politikai projekt elindításának, és ennek első lépése az lenne, hogy az Európai Parlamentben ülő PLUS-os képviselők csoportosan felmondanak, illetve létrehoznak egy új weboldalt a szervezet számára.

Cioloș február 7-én váratlanul mondott le az USR pártelnöki pozíciójáról, mindössze 4 hónapi mandátum után. Akkor azzal indokolta a döntését, hogy az általa javasolt reformprogramot a párt országos vezetőtestülete elutasította.