HotNews: az USR „szakadását” készíti elő Dacian Cioloș

2022. május 25. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szakadását készíti elő Dacian Cioloș volt pártelnök, aki nemcsak kilépne a pártból, de magával vinné a PLUS részéről bejutott EP-képviselőket is, akik csoportos lemondásra készülnek – számolt be forrásokra hivatkozva a HotNews portál.

A tervezés már zajlik egy ideje, azonban hétfőn este egy szűk körű gyűlésen sikerült egyezségre jutniuk a jövőt illetően, nyilatkozták a HotNews-nak pártközeli források. Dacian Cioloș állítólag azt mondta a tárgyalásokon, hogy eljött az ideje egy új politikai projekt elindításának, és ennek első lépése az lenne, hogy az Európai Parlamentben ülő PLUS-os képviselők csoportosan felmondanak, illetve létrehoznak egy új weboldalt a szervezet számára.

Párton belüli források azt is nyilatkozták, hogy a következő cél az lenne, hogy a bukaresti szenátorokat és képviselőket is meggyőzzék arról, hogy lépjenek át az új formációba. A PLUS részéről 25-en kerültek be a parlamentbe, az USR-nek pedig összesen 80 tagja jutott be a törvényhozásba. Ennek ellenére – ugyancsak a források szerint – közülök legfeljebb 4-en lennének nyitottak erre a lépésre. Cioloș egyébként nem kívánta kommentálni az lap értesüléseit, azt mondta, bejelentik majd, ha lesz mit.

Cioloș február 7-én váratlanul mondott le az USR pártelnöki pozíciójáról, mindössze 4 hónapi mandátum után. Akkor azzal indokolta a döntését, hogy az általa javasolt reformprogramot a párt országos vezetőtestülete elutasította. A testület ekkor 11 támogató és 14 ellenszavazattal elvetette a párt struktúrájának és működésének módosítását célzó tervezetét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!