Portugália támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez

2022. május 19. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A két ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá a román-portugál védelmi együttműködésről Bukarestben.

A romániai látogatáson lévő portugál miniszterelnök kijelentette bukaresti sajtótájékoztatóján, hogy országa támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását.

Antonio Costa köszönetet mondott a Portugáliában élő román közösségnek pozitív hozzáállású beilleszkedéséért és az ország fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

'Kétségtelenül támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez, és reméljük, hogy ez a csatlakozás megkönnyíti majd a Portugáliában élő románok utazását, valamint a cseréket országaink és népeink között' – mondta Antonio Costa a román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A két ország védelmi minisztere megállapodást írt alá a román-portugál védelmi együttműködésről. Ennek kapcsán a portugál kormányfő kijelentette, az elmúlt években kiváló tapasztalatokat szerzett a kétoldalú védelmi együttműködés terén, amire a legjobb példa az F16-os repülőgépek beszerzésére közösen kidolgozott program; a védelmi miniszterek által most aláírt megállapodással katonai szinten is elmélyül az együttműködés.

Costa utalt a portugál fegyveres erők romániai küldetésére is, hangsúlyozva, hogy a NATO minden szövetséges ország területét megvédi.

Antonio Costa portugál (balról) és Nicolae Ciucă román miniszterelnök – Fotó: gov.ro
Antonio Costa portugál (balról) és Nicolae Ciucă román miniszterelnök – Fotó: gov.ro



'Nagy megtiszteltetés fegyveres erőink számára, hogy Romániában teljesíthetik azt a NATO által ránk bízott feladatot, hogy megerősítsük a védelmi és elrettentő képességet a NATO keleti részén, egy olyan időszakban, amikor Európának szembe kell néznie az Oroszország részéről jövő támadó magatartással, a nemzetközi jog megsértésével és Ukrajna barbár lerohanásával' – mondta Portugália miniszterelnöke, hozzátéve, nincs kétsége afelől, hogy az Európa legnyugatibb részén levő Portugália számára Romániánál kezdődik a biztonsági határ.

'Határaink védelme nemcsak országhatáraink, hanem minden egyes szövetségesünk határainak védelmét is jelenti. Fegyveres erőink valamennyi NATO-ország határait védik. Biztosan hozzá fogunk járulni mindannyiunk védelméhez, mindannyiunk biztonsága javulni fog, és képesek leszünk biztosítani a békét Európában' – jelentette ki Antonio Costa.

Portugália miniszterelnöke hangsúlyozta, a háborúnak véget kell vetni, meg kell óvni az emberi életeket, valamint Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!