Portugália támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez

2022. május 19. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

A két ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá a román-portugál védelmi együttműködésről Bukarestben.

A romániai látogatáson lévő portugál miniszterelnök kijelentette bukaresti sajtótájékoztatóján, hogy országa támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását.

Antonio Costa köszönetet mondott a Portugáliában élő román közösségnek pozitív hozzáállású beilleszkedéséért és az ország fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

'Kétségtelenül támogatjuk Románia csatlakozását a schengeni övezethez, és reméljük, hogy ez a csatlakozás megkönnyíti majd a Portugáliában élő románok utazását, valamint a cseréket országaink és népeink között' – mondta Antonio Costa a román miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A két ország védelmi minisztere megállapodást írt alá a román-portugál védelmi együttműködésről. Ennek kapcsán a portugál kormányfő kijelentette, az elmúlt években kiváló tapasztalatokat szerzett a kétoldalú védelmi együttműködés terén, amire a legjobb példa az F16-os repülőgépek beszerzésére közösen kidolgozott program; a védelmi miniszterek által most aláírt megállapodással katonai szinten is elmélyül az együttműködés.

Costa utalt a portugál fegyveres erők romániai küldetésére is, hangsúlyozva, hogy a NATO minden szövetséges ország területét megvédi.

Antonio Costa portugál (balról) és Nicolae Ciucă román miniszterelnök – Fotó: gov.ro
Antonio Costa portugál (balról) és Nicolae Ciucă román miniszterelnök – Fotó: gov.ro



'Nagy megtiszteltetés fegyveres erőink számára, hogy Romániában teljesíthetik azt a NATO által ránk bízott feladatot, hogy megerősítsük a védelmi és elrettentő képességet a NATO keleti részén, egy olyan időszakban, amikor Európának szembe kell néznie az Oroszország részéről jövő támadó magatartással, a nemzetközi jog megsértésével és Ukrajna barbár lerohanásával' – mondta Portugália miniszterelnöke, hozzátéve, nincs kétsége afelől, hogy az Európa legnyugatibb részén levő Portugália számára Romániánál kezdődik a biztonsági határ.

'Határaink védelme nemcsak országhatáraink, hanem minden egyes szövetségesünk határainak védelmét is jelenti. Fegyveres erőink valamennyi NATO-ország határait védik. Biztosan hozzá fogunk járulni mindannyiunk védelméhez, mindannyiunk biztonsága javulni fog, és képesek leszünk biztosítani a békét Európában' – jelentette ki Antonio Costa.

Portugália miniszterelnöke hangsúlyozta, a háborúnak véget kell vetni, meg kell óvni az emberi életeket, valamint Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!