A Maros megyei ügyészség vette át a nyomozást a Jedd mellett talált magyarországi szavazólapok ügyében

2022. május 19. – 17:12

A Maros megyei ügyészség vette át a nyomozást a Jedd mellett talált magyarországi szavazólapok ügyében
Fotó: Punctul.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A városi ügyészségtől a Maros megyei ügyészség vette át a nyomozást a március végén Jedden talált, részben elégetett magyarországi választási szavazólapok ügyében – tudtuk meg az utóbbi intézmény szóvivőjétől.

Írásbeli kérdéseinkre válaszolva Roxana Crișan közölte: az ügyészek továbbra is a szavazás titkosságának megsértése és a választójog gyakorlásának akadályoztatása gyanújával vizsgálódnak.

Arra hivatkozva, hogy a nyomozás még nem zárult le, a szóvivő további részletekkel nem szolgált az ügyről. Nem adott választ arra a kérdésünkre sem, hogy sikerült-e a Marosvásárhely melletti községben talált szavazólapok eredetiségét megállapítani.

Az ügyben korábban nyomozó marosvásárhelyi ügyészség szóvivője április elején a Transtelexnek azt nyilatkozta, hogy a bűncselekmény legfontosabb bizonyítékaiként kezelt szavazólapok esetében az eredetiség megállapítása a legfontosabb feladat. Hangsúlyozta, ha nem a magyar állam által kibocsátott szavazócédulákról van szó, akkor „az ügy kezelése fordulatot vehet”.

Mint ismert, a magyarországi országgyűlési választások előtt néhány nappal egy névtelen bejelentés alapján több, részben elégetett magyarországi szavazólapot talált egy Jedd melletti illegális hulladéklerakatban a Punctul.ro helyi hírportál újságírója. A helyszínen készült felvételek alapján a szavazólapok kitöltőinek egy része az ellenzéki pártszövetséget, illetve a Mi Hazánk országos listáját támogatta.

A marosvásárhelyi ügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a helyszínről 13 szavazólapot és ennél sokkal több borítékot gyűjtöttek be, sok elégett papírdarabról akkor még nem állapították meg, hogy az boríték, avagy szavazólap maradványa-e. Sajtóinformációk szerint személyes adatokat tartalmazó nyomtatványok nem kerültek elő.

A magyarországi Nemzeti Választási Bizottság az eset után néhány nappal megállapította, hogy nincs illetékessége vizsgálódni a Romániában talált szavazólapok ügyében. A testület határozatát a Kúria is megerősítette.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!