A Kúria szerint sem vizsgálhatja az NVB a Marosvásárhelyen talált levélszavazatok ügyét

2022. április 10. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a Marosvásárhelynél, egy hulladéklerakatban talált teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapok ügyében, azaz szerintük sem tartozik az NVB illetékességébe ennek vizsgálata – írja a Kúria döntése alapján Hadházy Ákos a Facebookon.

A Kúria szerint az NVB határozata ellen, a Momentum által benyújtott felülvizsgálati kérelem nem elég megalapozott, az indoklás szerint nem állapítható meg a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, hogy megvalósult volna a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó cselekedet, így az NVB-nek nincs hatásköre ebben az ügyben, illetve

„ a törvény területi hatálya és személyi hatálya tekintetében rendelkezést nem tartalmaz, ezért a Jat. 6. § (1)-(3) bekezdései alapján a Ve. területi hatálya Magyarország területére, személyi hatálya Magyarország területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, valamint Magyarország területén kívül a magyar állampolgárokra terjed ki” – írják, és azt is, hogy a Kúria követendő határozatai szerint „a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét” a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is.

Fotó: Olvasói fotó / Transtelex
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Az ügyben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett. Az NVI elnöke szerint hozzájuk 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzésnél 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Ezeket még nem bontották fel, megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik, és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg, majd döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!