A Kúria szerint sem vizsgálhatja az NVB a Marosvásárhelyen talált levélszavazatok ügyét

2022. április 10. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát a Marosvásárhelynél, egy hulladéklerakatban talált teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapok ügyében, azaz szerintük sem tartozik az NVB illetékességébe ennek vizsgálata – írja a Kúria döntése alapján Hadházy Ákos a Facebookon.

A Kúria szerint az NVB határozata ellen, a Momentum által benyújtott felülvizsgálati kérelem nem elég megalapozott, az indoklás szerint nem állapítható meg a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, hogy megvalósult volna a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó cselekedet, így az NVB-nek nincs hatásköre ebben az ügyben, illetve

„ a törvény területi hatálya és személyi hatálya tekintetében rendelkezést nem tartalmaz, ezért a Jat. 6. § (1)-(3) bekezdései alapján a Ve. területi hatálya Magyarország területére, személyi hatálya Magyarország területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, valamint Magyarország területén kívül a magyar állampolgárokra terjed ki” – írják, és azt is, hogy a Kúria követendő határozatai szerint „a választási eljárás sommás jellege és a Ve.-ben a bírósági jogorvoslatra előírt rövid határidők kizárják a bizonyítási eljárás lefolytatásának és ennek keretében hiánypótlási felhívás kibocsátásának a lehetőségét” a vitás hatásköri kérdések elbírálása esetén is.

Fotó: Olvasói fotó / Transtelex
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Az ügyben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést tett. Az NVI elnöke szerint hozzájuk 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzésnél 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Ezeket még nem bontották fel, megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik, és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg, majd döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!