Ukrán kollégáiknak is üzentek a romániai háziorvosok a Családorvosok Világnapján

2022. május 19. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

„A háború borzalmai a lelkiállapotunkra és a mentális egészségünkre is hatással vannak.”

A romániai Családorvosok Országos Társasága csütörtökön gratulált és bátorító üzenetet küldött a Családorvosok Világnapja alkalmából a háziorvosok számára világszerte, és szolidaritását fejezte ki az ukrajnai kollégák felé, „akik a COVID elleni küzdelem frontvonalából a háború frontvonalába kerültek”.

„Emberként, de különösen orvosként tudjuk, hogy a háború borzalmai nemcsak a harcolók vagy a támadás elől menekülők fizikai egészségére vannak hatással, hanem mindenki mentális és érzelmi állapotára is, függetlenül attól, hogy a barikád melyik oldalán állnak. Ezért a fő üzenetünk a béke és a politikai vitáknak a diplomáciai tárgyalások szintjére való áthelyezése. Fájdalmas és abszurd, hogy egy olyan időszakban, amikor az orvostudomány az életminőséget javító technológiák és megoldások felé halad, az orvosoknak lőtt sebeket vagy robbanások áldozatait kell ellátniuk” – mondta Dina Mergeani, a társaság elnöke az Agerpresnek küldött sajtóközleményben.

A szervezet szerint a romániai háziorvosok átvették a menekültek egészségügyi alapellátásával járó feladatokat, önkénteskednek a menekülttáborokban, és részt vesznek az ukrajnai háborús áldozatokat és a kollégáikat támogató kampányokban.

Arról is beszámolnak, hogy Romániában a háziorvosi ellátás „erősebb és hatékonyabb” rendszerré válik, ami a betegek, az egészségügyi intézmények és a szakemberek számára egyaránt előnyös.

Fotó: Thirdman/Pexels
Fotó: Thirdman/Pexels

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a háziorvosi szolgálat nemcsak a rendelőben dolgozó orvost jelenti, hanem az egész csapatot, amely a betegek egészségéről gondoskodik, ezért ezt a napot egyaránt szenteljük a hálózat minden dolgozójának. Mindannyian csatlakoztunk a frontvonalhoz a COVID elleni küzdelemben, és most, amikor a világjárvány intenzitása látszólag csökken, még mindig a barikádokon vagyunk, az oltásokért, a felülvizsgálatért, a fertőzöttek otthoni ellátásáért” – mutatott rá Dana Ștefana Popescu, a Családorvosok Országos Társaságának titkára.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!