Államtitkár: legalább 8 millió román állampolgár él az ország határain kívül

2022. május 19. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Florin Cârciu külhoni románokért felelős államtitkár megpróbált túllátni a hivatalos adatokon és megsaccolni, hány tagú valójában a román diaszpóra.

Legalább 8 millió román állampolgár él az ország határain kívül, és biztosan találunk majd megoldást arra, hogy egy részüket Romániába visszahozzuk – jelentette ki csütörtökön Florin Cârciu külhoni románokért felelős államtitkár.

„A legfrissebb adatok szerint 5,7 millió román él külföldön. Ez egy hivatalos adat, amelyet a Külügyminisztériumtól kaptunk. De legalább 8 millióan biztosan vannak. Csak Franciaországban él 500 000 román, több, mint amennyit a francia állam ma nyilvántart – 106 000 román él az országban a hivatalos adatok szerint. Van néhány olyan ország Európában, ahol egymillió vagy annál is több román él. Van még 150-200 ezer romániai, akiket nem azonosítottak és nem számoltak össze” – mondta Florin Cârciu egy a konferencián, amelyet az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) a Faire Mobilitaet hálózat, a DGB szakszervezeti szövetség és a Friedrich Ebert Alapítvány közösen szervezett.

Elmondta, hogy a román kormány elkötelezett a külföldön és a határokon belül élő románok támogatása mellett.

„Biztosan találunk majd megoldásokat arra, hogy a 8 millió külföldön élő egy részét hazahozzuk, hogy különféle intézkedésekkel meggyőzzük őket, hogy térjenek haza, hogy Romániában dolgozzanak. Megoldást fogunk találni a fizetések kiegyenlítésére, illetve a hazai béreknek a külföldi fizetésekhez való felzárkóztatására” – mondta az államtitkár, aki elsősorban az építőipari és mezőgazdasági dolgozókra gondolt.

Florin Cârciu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nyílt tárgyalások folynak minden területen a mezőgazdaságban és az építőiparban”.

Fotó: sol/Unsplash
Fotó: sol/Unsplash

„Nem a munkáltatók azok, akik vissza akarják őket telepíteni, mert szükségük van rájuk. 50 éve dolgozom Franciaországban, van tapasztalatom ezen a területen – és tudom, hogy ott munkaerőre van szükség, munkaerőhiány van. A mi feladatunk az, hogy megoldásokat találjunk. Meggyőződésem, hogy a román kormánnyal közösen megtaláljuk ezeket, hogy meggyőzzük a külföldön élő románokat arról, hogy Romániában is meg lehet élni tisztességesen, ha nem is úgy, mint a fejlett európai országokban, de legalább ahhoz hasonló módon” – mondta Florin Cârciu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!