Államtitkár: legalább 8 millió román állampolgár él az ország határain kívül

2022. május 19. – 16:00

Másolás

Vágólapra másolva

Florin Cârciu külhoni románokért felelős államtitkár megpróbált túllátni a hivatalos adatokon és megsaccolni, hány tagú valójában a román diaszpóra.

Legalább 8 millió román állampolgár él az ország határain kívül, és biztosan találunk majd megoldást arra, hogy egy részüket Romániába visszahozzuk – jelentette ki csütörtökön Florin Cârciu külhoni románokért felelős államtitkár.

„A legfrissebb adatok szerint 5,7 millió román él külföldön. Ez egy hivatalos adat, amelyet a Külügyminisztériumtól kaptunk. De legalább 8 millióan biztosan vannak. Csak Franciaországban él 500 000 román, több, mint amennyit a francia állam ma nyilvántart – 106 000 román él az országban a hivatalos adatok szerint. Van néhány olyan ország Európában, ahol egymillió vagy annál is több román él. Van még 150-200 ezer romániai, akiket nem azonosítottak és nem számoltak össze” – mondta Florin Cârciu egy a konferencián, amelyet az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) a Faire Mobilitaet hálózat, a DGB szakszervezeti szövetség és a Friedrich Ebert Alapítvány közösen szervezett.

Elmondta, hogy a román kormány elkötelezett a külföldön és a határokon belül élő románok támogatása mellett.

„Biztosan találunk majd megoldásokat arra, hogy a 8 millió külföldön élő egy részét hazahozzuk, hogy különféle intézkedésekkel meggyőzzük őket, hogy térjenek haza, hogy Romániában dolgozzanak. Megoldást fogunk találni a fizetések kiegyenlítésére, illetve a hazai béreknek a külföldi fizetésekhez való felzárkóztatására” – mondta az államtitkár, aki elsősorban az építőipari és mezőgazdasági dolgozókra gondolt.

Florin Cârciu ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nyílt tárgyalások folynak minden területen a mezőgazdaságban és az építőiparban”.

Fotó: sol/Unsplash
Fotó: sol/Unsplash

„Nem a munkáltatók azok, akik vissza akarják őket telepíteni, mert szükségük van rájuk. 50 éve dolgozom Franciaországban, van tapasztalatom ezen a területen – és tudom, hogy ott munkaerőre van szükség, munkaerőhiány van. A mi feladatunk az, hogy megoldásokat találjunk. Meggyőződésem, hogy a román kormánnyal közösen megtaláljuk ezeket, hogy meggyőzzük a külföldön élő románokat arról, hogy Romániában is meg lehet élni tisztességesen, ha nem is úgy, mint a fejlett európai országokban, de legalább ahhoz hasonló módon” – mondta Florin Cârciu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!