Megváltoztunk a járvány alatt: a nagyobb fizetésnél fontosabb lett a kényelem és a szabadidő

2022. május 18. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan egy jobban fizető állásért sem hajlandóak lemondani a szabadidejükről vagy a távmunka lehetőségéről.

.A romániaiak még egy jobban fizetett állásért sem hajlandóak lemondani szabadidejükről vagy a távmunka lehetőségéről, és 77 százalékuk a következő 12 hónapban munkahelyet akar váltani – derül ki egy csütörtökön közzétett felmérésből.

A többség (73%) elhagyná jelenlegi munkahelyét egy másik, ugyanúgy fizető, de a távmunkára lehetőséget nyújtó állásért – derül ki a Career Shift által végzett tanulmány eredményeiből, írja a G4Media.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy Románia is igazodik a The Great Reshuffle nevű nemzetközi trendhez, amely azt fedi, hogy az elmúlt időszakban tömegesen mondtak fel a munkavállalók, akik vélhetőleg más állást foglalnak majd el. Ugyanakkor az emberek értékrendje is megváltozott. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a munka és a magánélet egyensúlyára és a rugalmasságra a munkavégzés helyét illetően” – áll a kutatási eredmények ismertetőjében.

A felmérés egyébként online zajlott, önkéntes alapon, és 200-an vettek részt benne.

A vizsgálatban részt vevők közel 60%-a azért akarja elhagyni jelenlegi munkahelyét, mert fejlődni szeretne, 57%-uk értelmesebb munkát szeretne, 47%-uk pedig nem érzi magát motiváltnak a jelenlegi munkahelyén. Ugyanakkor 32%-uk nagyon stresszesnek érezte magát a munkahelyén az elmúlt hat hónapban, és 69%-uknak nincs világos elképzelése a munkahelyváltás tekintetében, mert nem tudja pontosan, hogy mit szeretne, vagy hogyan érhetné el, amit szeretne.

Fotó: Cristian Tarzi/Unsplash
Fotó: Cristian Tarzi/Unsplash

Az is kiderült, hogy az emberek 73%-a elhagyná jelenlegi munkahelyét egy másik, ugyanolyan fizetésű, de az otthoni munkavégzés lehetőségét kínáló állásért. Ez rávilágít arra a tényre, hogy a világjárványban az emberek rájöttek, hogy az irodán kívül is hatékonyak lehetnek. Az előnyök, amelyekért más munkahelyre mennének: kellemesebb munkakörnyezet, a bárhonnan történő munkavégzés lehetősége és több szabadidő.

A megkérdezettek 67%-a úgy érzi, hogy nincs elég bátorsága ahhoz, hogy megtegye a lépést a karrierváltás felé, 62% nem látja tisztán a célt, 44% pedig az anyagi biztonságért aggódik.

„A jelenlegi gazdasági helyzetben ezek a trendek aggasztók. Fokozott krónikus fáradtságot, stresszt és instabilitást mutatnak. Ugyanakkor a szakértők szerint a saját karrierbe és képzettségi szintbe való befektetés a legjobb módja annak, hogy az infláció jelenlegi szintjén átlendüljünk” – mondta Mihai Zant, a Career Shift társalapítója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!