Megváltoztunk a járvány alatt: a nagyobb fizetésnél fontosabb lett a kényelem és a szabadidő

2022. május 18. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan egy jobban fizető állásért sem hajlandóak lemondani a szabadidejükről vagy a távmunka lehetőségéről.

.A romániaiak még egy jobban fizetett állásért sem hajlandóak lemondani szabadidejükről vagy a távmunka lehetőségéről, és 77 százalékuk a következő 12 hónapban munkahelyet akar váltani – derül ki egy csütörtökön közzétett felmérésből.

A többség (73%) elhagyná jelenlegi munkahelyét egy másik, ugyanúgy fizető, de a távmunkára lehetőséget nyújtó állásért – derül ki a Career Shift által végzett tanulmány eredményeiből, írja a G4Media.

„Ezek az adatok azt mutatják, hogy Románia is igazodik a The Great Reshuffle nevű nemzetközi trendhez, amely azt fedi, hogy az elmúlt időszakban tömegesen mondtak fel a munkavállalók, akik vélhetőleg más állást foglalnak majd el. Ugyanakkor az emberek értékrendje is megváltozott. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a munka és a magánélet egyensúlyára és a rugalmasságra a munkavégzés helyét illetően” – áll a kutatási eredmények ismertetőjében.

A felmérés egyébként online zajlott, önkéntes alapon, és 200-an vettek részt benne.

A vizsgálatban részt vevők közel 60%-a azért akarja elhagyni jelenlegi munkahelyét, mert fejlődni szeretne, 57%-uk értelmesebb munkát szeretne, 47%-uk pedig nem érzi magát motiváltnak a jelenlegi munkahelyén. Ugyanakkor 32%-uk nagyon stresszesnek érezte magát a munkahelyén az elmúlt hat hónapban, és 69%-uknak nincs világos elképzelése a munkahelyváltás tekintetében, mert nem tudja pontosan, hogy mit szeretne, vagy hogyan érhetné el, amit szeretne.

Fotó: Cristian Tarzi/Unsplash
Fotó: Cristian Tarzi/Unsplash

Az is kiderült, hogy az emberek 73%-a elhagyná jelenlegi munkahelyét egy másik, ugyanolyan fizetésű, de az otthoni munkavégzés lehetőségét kínáló állásért. Ez rávilágít arra a tényre, hogy a világjárványban az emberek rájöttek, hogy az irodán kívül is hatékonyak lehetnek. Az előnyök, amelyekért más munkahelyre mennének: kellemesebb munkakörnyezet, a bárhonnan történő munkavégzés lehetősége és több szabadidő.

A megkérdezettek 67%-a úgy érzi, hogy nincs elég bátorsága ahhoz, hogy megtegye a lépést a karrierváltás felé, 62% nem látja tisztán a célt, 44% pedig az anyagi biztonságért aggódik.

„A jelenlegi gazdasági helyzetben ezek a trendek aggasztók. Fokozott krónikus fáradtságot, stresszt és instabilitást mutatnak. Ugyanakkor a szakértők szerint a saját karrierbe és képzettségi szintbe való befektetés a legjobb módja annak, hogy az infláció jelenlegi szintjén átlendüljünk” – mondta Mihai Zant, a Career Shift társalapítója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!