A háborúban elesett orosz katonák zöme nagyon fiatal, szegény és etnikai kisebbséghez tartozó volt

2022. május 17. – 19:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz biztosat mondani arról, hogy hány orosz katona esett el eddig Ukrajnában, néhány következtetést azonban levontak a szakértők.

Az Ukrajnában elesett orosz katonák számát nem könnyű felbecsülni, főként azért, mert Moszkva titokban tartja az ilyen jellegű adatokat, és a közleményekben vélhetőleg a valósnál kevesebb áldozatról számol be, írja az Agerpres. Az AFP hírügynökség szerint az Ukrajnában meghalt több ezer orosz katona közül sokan nagyon fiatalok voltak, az Oroszországi Föderáció legszegényebb régióiból származtak, és jelentős részük etnikai kisebbségekhez tartozott.

A Kreml március 25. óta nem adott ki nyilatkozatot a kérdésben, akkor 1351 katona haláláról számoltak be.

A hét hete tartó pusztító harcok után Kijev 27 ezerre becsüli az orosz haderő halálos áldozatainak számát.

„Oroszország valószínűleg a februárban bevetett szárazföldi haderő egyharmadának megfelelő veszteségeket szenvedett el”, vagyis 50 ezer orosz katona sebesült meg vagy halt meg – vélekedett vasárnap a brit védelmi minisztérium.

A Moszkva a konfliktus kezdetekor arról tájékoztatott, hogy három sebesült katonára egy halott jutott, így kevesebb mint három hónap alatt összesen 12 500 orosz katona halhatott meg.

A Mediazona orosz nyelvű, oroszbarát weboldal azt állítja, hogy május 6-ig 2099 orosz katona halt meg a harcokban. Akik nagy része 21 és 23 év közötti volt, közülük pedig 74-en 20 év alattiak voltak.

Ugyanezen forrás szerint az elesettek többsége Dél-Oroszországból, elsősorban a túlnyomórészt muszlimok lakta Észak-Kaukázusból és Közép-Szibériából származott.

A legtöbb halálos áldozatot (135) az Észak-Kaukázus muzulmánok által lakott, Dagesztán régiójából származó katonák közül igazolták, őket a burjátok (98), a Szibériához tartozó Burjátföldön élő mongol kisebbség katonái követték.

„Az orosz szárazföldi erők katonáinak és tisztjeinek legnagyobb része orosz kisvárosokból és falvakból származik. Ez összefügg a társadalmi-gazdasági és (...) oktatási rétegződéssel” – magyarázta Pavel Luzin, a Riddle Russia online hírportál kommentátora. Mivel „a katonai szolgálat követelményei” ezekben a hadtestekben „viszonylag alacsonyak”, a legjobb katonák és leendő tisztek inkább más haderőnemeket választanak, például a légierőt és a haditengerészetet – tette hozzá.

A helyi sajtó és a közösségi média Dagesztánban, Oroszország egyik legszegényebb régiójában, ahol évek óta iszlamista lázadás zajlik, tele van olyan képekkel, amelyeken gyászoló szülőknek nyilvánítanak részvétet hivatalos személyek.

Kamil Iziyev, a dagesztáni Buinaksk körzet vezetője májusban egy videót tett közzé a Telegramon, amelyen kártérítést oszt ki öt, a fronton elesett katona családjának.

Egyébként az első orosz katona, akinek halálát Moszkva hivatalosan is megerősítette, Murmagomed Gadjimagomedov, egy dagesztáni fiatalember volt, akit az orosz állami média szerint bajtársai mentése közben öltek meg. Március 4-én posztumusz kitüntette Vlagyimir Putyin, aki méltatta az Oroszországi Föderáció etnikai kisebbségeinek Ukrajnában játszott szerepét, és azt mondta, hogy „büszke arra, hogy része lehet ennek a nemzetnek, ennek az erős és soknemzetiségű népnek, amely Oroszországot jelenti”.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!