EB-alelnök: az unió nem változtat a klímacéljain a háború miatt

2022. május 17. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Unió nem szándékozik enyhíteni klímasemlegességi célkitűzésén az ukrajnai invázió miatt” – jelentette ki kedden Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a G4Media szerint.


Az ukrajnai háború és az azt követő szankciók, amelyeket a nyugati országok Oroszországgal, az EU fő gáz-, olaj- és szénszállítójával szemben hoztak, az energiaárak jelentős emelkedéséhez vezettek.

Emiatt néhány tagország az uniós tervek enyhítését kérte a szén (a legszennyezőbb tüzelőanyag és az éghajlatváltozás fő okozója) használatának terén, hogy az átmeneti időszakban alacsonyan tudja tartani az energiaárakat.

Az EU 2030-ig legalább 55%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2050-re el akarja érni azt, hogy nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Emiatt a széntüzelésű erőművek leállítását tervezi.

„A háború ellenére sem módosítjuk a zöld növekedésre valló átállást célzó terveinket” – szögezte le Valdis Dombrovskis a Brüsszeli Gazdasági Fórumon.

„Az orosz tüzelőanyagokról való lemondás végső soron az összes fosszilis tüzelőanyagról való lemondást jelenti” – tette hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!