EB-alelnök: az unió nem változtat a klímacéljain a háború miatt

2022. május 17. – 15:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Európai Unió nem szándékozik enyhíteni klímasemlegességi célkitűzésén az ukrajnai invázió miatt” – jelentette ki kedden Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a G4Media szerint.


Az ukrajnai háború és az azt követő szankciók, amelyeket a nyugati országok Oroszországgal, az EU fő gáz-, olaj- és szénszállítójával szemben hoztak, az energiaárak jelentős emelkedéséhez vezettek.

Emiatt néhány tagország az uniós tervek enyhítését kérte a szén (a legszennyezőbb tüzelőanyag és az éghajlatváltozás fő okozója) használatának terén, hogy az átmeneti időszakban alacsonyan tudja tartani az energiaárakat.

Az EU 2030-ig legalább 55%-kal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 2050-re el akarja érni azt, hogy nettó nullára csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást. Emiatt a széntüzelésű erőművek leállítását tervezi.

„A háború ellenére sem módosítjuk a zöld növekedésre valló átállást célzó terveinket” – szögezte le Valdis Dombrovskis a Brüsszeli Gazdasági Fórumon.

„Az orosz tüzelőanyagokról való lemondás végső soron az összes fosszilis tüzelőanyagról való lemondást jelenti” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!