NATO-főtitkár: nem jöttek be Moszkva tervei, Ukrajna megnyerheti a háborút

2022. május 16. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Annalena Baerbock, német külügyminiszter szerint a szövetséges országok készek arra, hogy addig segítsenek Ukrajnának katonailag, amíg szükséges.

Ukrajna megnyerheti az Oroszország elleni háborút, amely „nem úgy alakul”, ahogy Moszkva megjósolta – értékelt vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – írja az alephnews.ro.

Stoltenberg a NATO külügyminisztereinek informális találkozója végén kijelentette, hogy „Oroszország donbászi nagy offenzívája patthelyzetbe jutott”, és hogy „Oroszország nem érte el stratégiai céljait”.

A NATO főtitkára hozzátette, hogy Finnország és Svédország közelmúltbeli bejelentése, miszerint csatlakozni kívánnak az észak-atlanti katonai szövetséghez, azt bizonyítja, hogy „az agresszió nem terem gyümölcsöt”.

„Csatlakozásuk megerősíti közös biztonságunkat, és megmutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva áll, és az agresszió nem működik” – hangsúlyozta Stoltenberg.
Biztosította, hogy a NATO-országok készek „biztonsági garanciákat” adni Finnországnak és Svédországnak a csatlakozás előtt, különösen a szövetség jelenlétének megerősítésével ezekben az országokban. „Finnország és Svédország aggódik az átmeneti időszak miatt (...), megpróbáljuk felgyorsítani ezt a folyamatot” – mondta Stoltenberg.

Jens Stoltenberg – Fotó: NATO
Jens Stoltenberg – Fotó: NATO

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője a NATO-ülés végén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szövetséges országok készek arra, hogy addig segítsenek Ukrajnának katonailag, amíg szükséges.

„Egyetértünk abban, hogy nem hagyjuk abba a támogatást, különösen a katonai segítségnyújtás tekintetében, és mindaddig nem is fogjuk ezt tenni, amíg Ukrajnának szüksége van erre a segítségre önvédelme biztosításához” – mondta Baerbock.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!