NATO-főtitkár: nem jöttek be Moszkva tervei, Ukrajna megnyerheti a háborút

2022. május 16. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Annalena Baerbock, német külügyminiszter szerint a szövetséges országok készek arra, hogy addig segítsenek Ukrajnának katonailag, amíg szükséges.

Ukrajna megnyerheti az Oroszország elleni háborút, amely „nem úgy alakul”, ahogy Moszkva megjósolta – értékelt vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár – írja az alephnews.ro.

Stoltenberg a NATO külügyminisztereinek informális találkozója végén kijelentette, hogy „Oroszország donbászi nagy offenzívája patthelyzetbe jutott”, és hogy „Oroszország nem érte el stratégiai céljait”.

A NATO főtitkára hozzátette, hogy Finnország és Svédország közelmúltbeli bejelentése, miszerint csatlakozni kívánnak az észak-atlanti katonai szövetséghez, azt bizonyítja, hogy „az agresszió nem terem gyümölcsöt”.

„Csatlakozásuk megerősíti közös biztonságunkat, és megmutatja, hogy a NATO ajtaja nyitva áll, és az agresszió nem működik” – hangsúlyozta Stoltenberg.
Biztosította, hogy a NATO-országok készek „biztonsági garanciákat” adni Finnországnak és Svédországnak a csatlakozás előtt, különösen a szövetség jelenlétének megerősítésével ezekben az országokban. „Finnország és Svédország aggódik az átmeneti időszak miatt (...), megpróbáljuk felgyorsítani ezt a folyamatot” – mondta Stoltenberg.

Jens Stoltenberg – Fotó: NATO
Jens Stoltenberg – Fotó: NATO

Annalena Baerbock, a német diplomácia vezetője a NATO-ülés végén tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szövetséges országok készek arra, hogy addig segítsenek Ukrajnának katonailag, amíg szükséges.

„Egyetértünk abban, hogy nem hagyjuk abba a támogatást, különösen a katonai segítségnyújtás tekintetében, és mindaddig nem is fogjuk ezt tenni, amíg Ukrajnának szüksége van erre a segítségre önvédelme biztosításához” – mondta Baerbock.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!